Når sandhed og fiktion mødes blander advokaterne sig

 

Et teater i Washington D.C. aflyser produktionen af stykket 'Imagining Madoff', efter protester fra menneskeretsaktivister og den berømte og berygtede1) 'holocaust overlevende' Nobelprismodtager Elie Wiesel.

Dramaet handler om et fiktivt møde mellem den dømte Ponzi-svindler og Wiesel, som tabte millioner på det interjødiske bekendskab.

Wiesel skrev et brev til skriptforfatteren hvor i han kaldte hendes værk for obskønt og ærekrænkede, samt at han ville få sin advokat til at standse produktionen.

Robert Siegel taler med advokat og lektor på Columbias Juridiske Fakultet Richard Lehv om den juridiske basis for Wiesels protester, og hvilke rettigheder nulevende personer har når de bruges i fiktion.

Hør interviewet her: Mp3

Eller eller læs transkriptionen:

npr 21 maj 2010 - When Truth Meets Fiction, Lawyers Intervene

Teaterstykket 'Imagining Madoff', vil blive opført på et andet teater denne sommer; Stageworks Hudson, i Hudson New York.

Rollen som 'Elie Wiesel' er for denne produktion lavet om til at handle om en 'Solomon Galkin'.


 
  Kz tatovering
 
  Stolen Identity - Miklos Grüner
 
  Klik for større billede

1) Manden som nu kalder sig Elie Wiesel beskyldes for at være en charlatan. Hans bøger, hvoraf 'Night' er den mest kendte er fuld af vanvittige historier om fantasifulde henrettelser.

Ingen gaskamre i Wiesels holocaust

Til trods for at Wiesel angivelig sad en rum tid i Auschwitz, nævnte han i ingen af sine bøger det som ellers er god latin i holocaustkulten; gaskamre.

Hans historier hænger ikke sammen med hensyn til datoer og mange af andre detaljer som lader sig verificere.

Tvivl om Wiesels identitet

Men værre i nu. På det seneste er der nu også opstået alvorlig tvivl om Nobelprismodtageren Elie Wiesels identitet. En anden Auschwitzfange; Miklós Grüner, en ungarsk Jøde som siger han har kendt den rigtige Elie Wiesel, påstår at Wiesel har både stjålet en anden mands identitet, og hans historie.

Grüner siger også at Wiesel på et møde for nogle år siden nægtede at vise sit Auschwitz fangenummer, som alle fanger fik tatoveret på underarmen; i Wiesels tilfælde Nr. A-7713.

Ved andre lejligheder har det set ud til at Wiesel med vilje skjulte sin arm når der var kameraer i nærheden. Men en ihærdig fotograf fik alligevel billeder af hans arm, hvor der tilsyneladende er ingen spor er efter tatoveringen. Ingen mennesker har bevidnet at have set Wiesels angivelige tatovering.

Ved siden af at være en pengegrisk fantast og en løgnhals, har Wiesel også vist uforsonlige og hadske karaktertræk; således prædiker han at enhver Jøde altid skal bevare et had til tyskerne, og palæstinensernes rettigheder interesserer ham ikke en døjt.

Da Wiesel og hans far, som tyskerne plejede på hospitalet i Auschwitz som så mange andre valget om at vente på at blive befriet af Russerne, eller om at tage med sammen med de flygtende tyske tropper og SS vagtmandskabet til andre lejre længere ind i Tyskland.

Det sidste tilbud takkede både Wiesel, hans far, og tusindvis af andre ja til, og de tog frivilligt med de grusomme bødler, i stedet for at vente på Ivan.

Relateret:

Elie Wiesel Tattoo - The Documents

Inconvenient History 1 maj 2010 - The Riddle of Lazar-Lázár-Eliezer-Elie Wiesel (Carlo Mattogno)

Balder.org 13 februar 2007 - Elie Wiesel et prominent falsk vidne

Balder.org 13 februar 2007 - Elie Wiesel Holocaust overlevende, vidneberetning fra Auschwitz (Hvem er Elie Wiesel?)

Wiesels bog Night er et plagiat - Elie Wiesels identitet betvivles
Nikolaus Gruner, 81, says Elie Wiesel's book "Night" is " 87% a word-for-word plagiarism" of a Yiddish book by Gruner's friend Lazar Wiesel published in Paris in 1956 entitled "... Un di velt hot geshvign," ("The Silence of the World.") In 1944, Lazar Wiesel, 31, befriended the 15-year- old Gruner in Auschwitz and saved his life more than once. Gruner is in the bottom left-hand corner of the famous Buchenwald photo. Now Gruner is outing Elie Wiesel who he claims stole his friend's identity and work.
Save the Males 13 marts 2009 - Elie Wiesel Stole Book & Identity Says Survivor

Også et anden berømt/berygtet holocaust-koryfæ tog det ikke så nøje med sandheden.
Balder.org 20 juni 2009 - England: Ny bog af Guy Walters afslører Simon Wiesenthal som patologisk løgnhals

I øvrigt i lighed med en række andre 'holocaustvidner', som Herman Rosenblat, Misha Defonseca, Binjamin Wilkomirski, Irene Weisberg Zisblatt, etc.

 


Print Post