På trods af stor medieomtale, dukkede kun nogle få hundrede tilhængere fra hver sin side i konflikten op ved demonstrationen mod den planlagte moské i Warszawa i lørdags.

Ned med jihad

 

Der var flere politi- og mediefolk end demonstranter. Sidstnævnte var fordelt på tre forskellige grupperinger. Demonstrationen forløb fredeligt. Talekor der chantede 'Ned med jihad', og 'frihed for kvinder' fra anti-moske-demonstranterne blandede sig med 'Stop Islamofobi', fra Polens udenomsparlamentariske venstrefløj.

En tredje gruppe fra det nationaltsindede 'Polsk Ungdom' lod deres grønne faner blafre i den bitterkolde vind.

Demonstrationen mod moskeen var organiseret af stiftelsen, 'Europas Fremtid' der frygter islamiseringen af kontinentet.

Gruppen påstår at den islamiske gruppe der står bag moskeen, den Polske Muslimske Liga, muligvis har forbindelser til jihadbevægelsen Det Muslimske Broderskab.

'Vi protesterer ikke mod frihed til religionsudøvelse, eller friheden til at tro på Islam eller Allah,' sagde Jan Wojik fra Europas Fremtid. 'Men vi har information der forbinder den Saudiarabiske investor med den Islamiske Føderation i Europa, der som mange forskere mener, har forbindelser til Det Muslimske Broderskab. Dette er grunden til at vi er bange, og vil have regeringen til at undersøge det.'

Islamisk Kulturcenter

Moskeen, eller 'Islamisk Kulturcenter', er designet af KAPS Architekci, og byggegrunden ligger tæt på Blue City indkøbscenteret, ved Zeslancow Syberyjskich rundkørslen, lidt vestlig fra byens centrum. Den treetagers høje bygning vil have en 18 meter høj minaret.

Støttedemonstration fra de sædvanlige mistænkte

På den anden side af politiafspærringen og holdningerne, var der mindre grupper af pro-moske-demonstranterne der er bange for at Wojics protester kunne opildne til antimuslimske følelser i Polen.

'Der er allerede to moskeer i Warszawa,' sagde en dame ved navn Magda. 'Jeg tror på et multikulturelt Polen. Den lille muhamedanske minoritet i Warszawa, kun 11.000 personer, har brug for et sted hvor de kan bygge deres eget samfund, ' sagde hun.

EU og 'Charter of Muslim Understanding'

Foreningen 'Europas Fremtid' - der understreger at den ikke har noget mod Islam som religion, men er bekymret over en stigning i det de kalder 'islamofascisme' i Europa, er kommet med hvad Jan Wojik kalder 'et konstruktivt forslag' til at slutte konflikten. 'Hvis den Polske Muslimske Liga underskriver 'Charter of Muslim Understanding' så har vi ingen problemer med moskeen,' sagde han.

Det foreslåede 'Charter' som er udarbejdet af en internationale anerkendt specialist i Koranen og sharialovgivningen, blev præsenteret for det Europæiske Parlament i december 2006, og giver afkald på religiøst inspireret vold og siger at kvinders stilling i islamisk kultur er historisk betinget, og ikke del af læren.

Wojcik ville også distancere sin organisation fra den håndfuld af det katolsk-nationalistiske 'Polsk Ungdom', der også var kommet for at protestere. 'Vi sagde til dem de skulle stå til siden,' sagde han. 'Disse mennesker er skinheads'.

Polsk Ungdom

Vi er en konservativ og højreorienteret der repræsenterer traditionelle værdier og kristen moral,' sagde Marcin fra Polsk Ungdom.

'Det lader til at denne gruppe [Europas Fremtid] repræsenterer andre værdier. De er Socialdemokrater og venstreorienterede.

Vi mener at denne bygning ikke vil ændre noget ved vore tanker omkring Islam. Men vi tænker på de erfaringer man har gjort sig i Frankrig, Tyskland eller et hvilket som helst vestligt land. Muhamedanske værdier harmonerer ikke med europæiske kristne værdier,' sagde han.

Der var ingen medlemmer af den Polske Muslimske Liga til stede ved demonstrationen.

Kilde:

News from Poland 29 marts 2010 - Battle of the Warsaw mosque (Peter Gentle)


Print Post