Walt & Mearsheimer fik ret

 
     
  Den israelske lobby og amerikansk udenrigspolitik

Fakta om bogen
1. udgave
Hæftet,461 sider
ISBN: 9788702058901
Gyldendal 2007
Omslag: Mathias Jespersen
Oversat af: Mikael Ørting Kristiansen
Kr. 349,00 Læs uddrag

 

Om bogen
Det er en kontroversiel pointe, som de to forfattere og universitetsprofessorer John J. Mearsheimer og Stephen M. Walt leverer her: At den amerikanske udenrigspolitik er styret af den israelske lobby, og at det på længere sigt vil skade USA's egne interesser, Israels sikkerhed - og ikke mindst øge risikoen for internationale terrorangreb.

Bogen er baseret på forfatternes artikel om den israelske lobby, der blev bragt i London Review of Books i marts 2006. Artiklen skabte øjeblikkeligt en international mediestorm. Den blev af modstandere kritiseret for at være et antisemitisk angreb, mens tilhængere opfattede den som et kærkomment brud med et af de mest tabuiserede politiske emner i USA.

Nu uddyber Mearsheimer og Walt deres argumenter og følger op med en dybdegående kritik af USAs rolle i Mellemøsten - i Irak, Syrien, Iran, Libanon og ikke mindst Palæstina. De beskriver den massive støtte, såvel diplomatisk som materiel, som USA giver til Israel, og påpeger, at denne støtte ikke med rimelighed kan legitimeres hverken af strategiske eller moralske grunde. Fra Gyldendals hjemmeside

 
  Do you have a comment for the BBC?
 

The war in Iraq was conceived by 25 neoconservative intellectuals, most of them Jewish, who are pushing President Bush to change the course of history. Two of them, journalists William Kristol and Charles Krauthammer, say it's possible. But another journalist, Thomas Friedman (not part of the group), is skeptical. [..] In the course of the past year, a new belief has emerged in the town: the belief in war against Iraq. That ardent faith was disseminated by a small group of 25 or 30 neoconservatives, almost all of them Jewish, almost all of them intellectuals (a partial list: Richard Perle, Paul Wolfowitz, Douglas Feith, William Kristol, Eliot Abrams, Charles Krauthammer), people who are mutual friends... Haaretz 3 marts 2003 - White man's burden

I sin nylige vidneforklaring til den britiske komite der undersøgte krigen i Irak, indrømmede Tony Blair at israelske 'officials' øvede indflydelse og deltog i de britiske og amerikanske regeringers beslutning om at angribe Irak i 2003.

Under sin vidneforklaring forklarede Blair om sine møder med den dengang forhenværende amerikanske præsident George W. Bush i 2002; 'Som jeg erindrer den diskussion, havde den mindre at gøre med specifikke ting om hvad vi ville gøre i Irak, ja hele Mellemøsten, fordi Israelsagen var et stort, stort emne den gang. Jeg mener faktisk at huske at der endda har været samtaler sammen med israelere, og os to, da vi var der. Så dette var en vigtig del af det hele.'

Professor Steven Walt, medforfatter af bogen 'Den Israelske Lobby', skrev en kommentar efter Blairs indrømmelse, hvori han beskriver hvordan han og medforfatter John Mearsheimer blev angrebet i de amerikanske medier og af højreorienterede lobbyister for Israel da de fremsatte deres påstande i 2003.

Nu, siger Walt, at han føler sig bekræftet, fordi Tony Blair himself havde været nødt til offentligt at indrømme i hvor høj en grad de amerikanske, britiske, og andre styrkers invasion af Irak var påvirket af Israels strategiske interesser i regionen, og israelske 'officials' i person.

Walt udtalte: 'Professor Mearsheimer og jeg gjorde det klart i vores artikel og især i vores bog, at ideen om at invadere Irak oprand i USA hos de neokonservative, og ikke i den israelske regering...

Vi påpegede også at statsminister Ariel Sharon og andre israelske politikere i starten var skeptisk overfor denne plan, fordi de ville have USA til at fokusere på Iran, ikke Irak.

Men, de blev entusiastiske støtter af ideen om at invadere Irak, da Bush regeringen lod dem forstå, at Irak kun var et første skridt i en større kampagne for 'lokal forandring' [regional transformation], der i sidste ende ville omfatte Iran.'

De to Harvard-professorer blev den gang voldsomt angrebet af mange foranstående jødiske ledere i USA, som beskyldte Mearsheimer og Walt for antisemitisme på grund af deres 'absurde' påstand om at israelske politikere og embedsmænd havde den mindste indflydelse på de amerikanske og britiske regeringers beslutning om at angribe Irak.

[..]

I et eksempel henviste han til en artikel i den jødiske avis Forward, offentliggjort i 2004, hvori han sagde: 'Da præsident Bush forsøgte at sælge krigen i Irak, samlede USAs vigtigste jødiske organisationer og kom ham alle som en til undsættelse.

I pressemeddelelse efter pressemeddelelse lagde man vægt på nødvendigheden af at frelse verden fra Saddam Hussein og hans masseødelæggelsesvåben.

Nogle grupper gik endnu længere, og argumenterede med, at fjernelse af de irakiske ledere ville være et vigtigt skridt mod fred i Mellemøsten, og en sejr for USAs krig mod terrorisme.

Kommentaren understregede også at 'bekymring for Israels sikkerhed med rette indgik i de vigtigste jødiske gruppers overvejelser'.

Professorerne Walt og Mearsheimer har ikke fået nogen undskyldninger fra nogen af de grupper og enkeltpersoner der angreb dem, selv efter den nu forhenværende britiske statsminister Tony Blair for nylig indrømmede at Walt og Mearsheimers påstande var rigtige.

Oversat fra:

IMEMC - 20 februar 2010 - British Prime Minister: Israeli officials were part of decision to


Relateret:

He said in a statement to the inquiry: ''It remains my view that the internal Government assessment of Iraq's capabilities was intentionally and substantially exaggerated in public Government documents during 2002 and 2003.'Throughout my posting in New York, it was the UK and US assessment that while there were many unanswered questions about Iraq's WMD stocks and capabilities, we did not believe that these amounted to a substantial threat.'At no point did we have any firm evidence, from intelligence sources or otherwise, of significant weapons holdings. 'Most of the unanswered questions derived from discrepancies in Iraq's accounting for its past stocks and the destruction of these stocks.' Ross said the UK's assessment of the alleged threat posed by Iraq had not increased even by one sentence before the September 11 2001 attacks on the US.
Press TV 14 juli 2010 - UK exaggerated Iraq WMDs threat

Haaretz 3 marts 2003 - White man's burden

Politiken 21 februar 2010 - Briter med stjålne identiteter får hjælp

Balder.org 15 marts 2009 - Stephen Walt interviewed about Charles Freeman and AIPAC on Danish TV

Balder.org 24 januar 2010 - Amerikansk Jøde var Israelsk spion - NASA medarbejder Stewart David Nozette sigtet

Balder Blog 28 november 2009 - Sir Oliver Miles kritiserer indsættelse af zionistiske Jøder ved Irak kulegravning

Balder.org 19 november 2009 -Eksplosiv dokumentar om den israelske lobbys lyssky aktiviteter i England (Dispatches: Inside Britain's Israel Lobby)

Balder.org 29 juli 2009 - Video: Tysk dokumentar fra Frank Höfer om kampen mod terror og amerikansk geopolitik

Balder.org 22 april 2009 - Kongresmedlem Jane Harman anklaget for samarbejde med AIPAC

Balder Blog 8 december 2007 - England - Labour i Krise - Jødiske Penge til Labour for adelstitler og Israelvenlig udenrigspolitik

Balder Blog 7 juli 2007 - Lewis Scooter Libby havde langvarig karriere som Mossad Agent

Balder.org 22 august 2007 - CNN Documentary: God's Jewish Warriors (Video)

Balder.org 11 april 2007 - Den Israelske Lobby: Hollandsk Dokumentar fra april 2007  (Video)

Balder.org 13 april 2007 - The Israel Lobby – New Dutch documentary breaks the taboo April 2007

Balder.org 11 april 2007 - Den Israelske Lobby: Hollandsk Dokumentar fra april 2007 (Video)

Balder.org 8 februar 2007 - Paul Findley: I Løvens Hule - Jimmy Carter under beskydning fra den jødiske lobby (Video)

Balder.org 24 juli 2008 - False Flag - A different 9/11 Video English & German speak + English subtitles


Print Post