Ny lovgivning på vej: Island satser på at blive helle for journalister og ytringsfrihed

På tirsdag ventes det islandske parlament at fremlægge et lovforslag der siger på at gøre landet til et internationalt centrum for kritisk journalistik, ved at vedtage den stærkest mulige kombination af kildebeskyttelse, ytringsfrihed og forebyggelse af 'libel-tourism' [libel = injuriere; bagvaske].

Tilhængere af forslaget siger at initiativet ville gøre Island til et centrum for offshore publikation, i lighed med offshore skattely, der tillader firmaer at skjule penge for autoriteterne.

Kunne globale nyhedsorganisationer baseret i Reykjavik snart blive lige så almindelige som hemmelige bankkonti på Cayman øerne?

'Dette er en lovpakke der skal skabe en helle for ytringsfriheden, ' bekræftede det islandske parlamentsmedlem Birgitta Jónsdóttir overfor mig. Hun sagde at et forslag til en omfattende mediereformlov vil blive fremsat i parlamentet på tirsdag, og at afsløringsspecialisten 'Wikileaks' har været involveret i planlægningen.

Teksten af forslaget, der går under navnet 'Icelandic Modern Media Initiative' er endnu ikke offentliggjort, men det mest detaljerede bevis stammer fra en video der indeholder en tale fra Julian Assange and Daniel Schmitt fra Wikileaks, der blev holdt ved 'Chaos Communications Congress' hackerkonferencen i Berlin den 27 december 2009.

Vi kunne sige at vi tager Sveriges kildebeskyttelseslove, det såkaldte First Amendmend fra USA, og de belgiske love der beskytter journalister, samle dem i en pakke, og gør det klar til den første retskreds der har i sinde at imødekomme de krav der stilles i et informationssamfund.

Schmitt kaldte ideen 'et Schweiz af bits', og mener Island kunne blive et eksempel for udbredelse af lignende love i hele EU.

WikiLeaks Release 1.0 (4/7)
 

Meget mere hos:

Nieman Journalism Lab 11 februar 2010 - Iceland aims to become an offshore haven for journalists and leakers (Jonathan Stray)

Relateret:

Retsstaten 5 marts 2010 - Derfor er ytringsfriheden universaliserbar
(Jacob Mchangama)

Fridebat 5 marts 2010 - Stigende pres mod ytringsfriheden i Danmark (Jacob Mchangama)


Print Post