BREAKING: Jorge Torres Puellos forældre: Det er ham der er efterlyst i pædofilisag...

Central Valley Baptist Church advokat medlem af prostitutionsring i El Salvador?

 
  MSNBC Lawyer wanted for trafficking women and children represents missionary kidnappers.

PORT-AU-PRINCE, Haiti — Politiet i El Salvador, undersøger om en mand der mistænkes for at lede en menneskesmugler-organisation der involverer centralamerikanske og caribiske kvinder og piger er den samme mand der tjener som juridisk rådgiver for den gruppe amerikanere der anklages for at have forsøgt at føre 33 børn ud af Haiti uden tilladelse.

Da dommeren der er ansvarlig for sagen i Haiti i torsdags hørte om efterforskningen i El Salvador, sagde han at han ville begynde sin egen undersøgelse af rådgiveren, en mand fra den Dominikanske Republik, der befandt sig i dommerens kontor for nogle dage siden.

Efterforskningen er den seneste udvikling i den politiske ladede sag, der udfolder sig midt i et jordskælvsramt katastrofeområde. Én advokat for gruppen er allerede blevet fyret efter at han blev beskyldt for at have forsøgt at tilbyde bestikkelse for at få de ti amerikanere ude af fængslet.

Rådgiveren; Jorge Puello, sagde i et telefoninterview i torsdags at han ikke havde deltaget i nogen illegale aktiviteter i El Salvador, og at han aldrig havde været i landet. Han kaldte det en sag om forkert identifikation. 'Jeg har ikke noget at gøre med El Salvador, ' sagde han, og påstod at hans navn var lige så almindelig i Latinamerika som 'John Smith' er det i USA.

Columbiansk narkohandler

'Der er en colombiansk narkohandler der blev arresteret med 25 Id-kort, og en af dem havde mit navn, ' sagde han, uden at uddybe det yderligere.

'Kom med beviserne, ' sagde han under det korte interview, da han blev presset angående børnesmuglingsbeskyldningerne, der endte da han sagde at han var på vej ind i en elevator. Da man igen fik kontakt senere, blev han vred, og sagde at han ikke havde brudt overtrådt nogen love.

De 10 amerikanere har været fængslet siden den 29. januar i den politistation der siden jordskælvet er blevet brugt af præsident René Préval som regeringssæde i Haiti efter jordskælvet. Deres advokater har fortalt dem at i hvert faldt nogle af dem ville være på vej hjem på torsdag. Men dommeren der har sagen under sig, Bernard Saint-Vil, henstillede til anklageren at de forsøgsvis kunne blive løsladt og få tilladelse til at forlade landet, så længe en repræsentant blev tilbage i Haiti indtil sagen var afsluttet.

Jorge Puello havde tjent som talsmand og juridisk rådgiver for de fængslede i den dominikanske republik.

Chefen af det salvadoranske grænsepoliti, kommissær Jorge Callejas, sagde i et telefonisk interview at han var i gang med at undersøge beskyldninger om at en mand med et dominikansk pas der identificerede ham som Jorge Anibal Torres Puello førte til en menneskesmuglerorganisation der rekrutterede mindreårige piger fra Nicaragua, ved at tilbyde dem arbejde, for derefter at få dem til at arbejde som prostituerede i El Salvador.

Genkendt på foto

Puello sagde at han ikke en gang havde et pas. Da kommissær Callejas fik forevist et foto af Puello taget i Haiti, sagde Callejas at han mente at dette var den eftersøgte mand. Han sagde at han ville forsøge at anholde Puello på mistanke om at have lokket kvinder til prostitution, og for at have taget pornografiske billeder af dem som derefter blev lagt på internetsider. 'Det er ham, det samme skæg og ansigt, ' sagde politichef Callejas i et interview i torsdags. 'Det må være ham'.

Dommer Saint-Vil sagde også at han mente at fotoet af den mistænkte menneskehandler i et salvadoransk politiarkiv så ud til at være den samme mand som han havde mødt i retten. Han sagde at han ville begynde sin egen undersøgelse af hvorvidt den mistænkte havde arbejdet sammen med de amerikanere der holdes fængslet i Haiti.

'Jeg var skeptisk, fordi han ankom i selskab af fire livvagter, og det har jeg aldrig set en advokat gøre, ' sagde dommeren i et interview. 'Jeg har i sinde at komme til bunds i det er med det samme.'

Dommeren sagde at han ville bede om assistance fra det amerikanske Department of Homeland Security (DHS) for at tage et kig på Puellos baggrund. En talsmand for det amerikanske udenrigsministerium sagde at amerikanske embedsmænd bidrog med støtte til undersøgelsen omkring amerikanerne, og forsynede haitianerne med 'den efterforskningsmæssige støtte som de blev bedt om'.

Der er udstedt en arrestordre fra Interpol for en person ved navn Jorge Anibal Torres Puello, ifølge politiet og offentlige dokumenter.

Central Valley Baptist Church

Der var uklarhed om i hvorvidt Puello, rådgiveren som sagde at den kristne organisation 'Central Valley Baptist Church' i Idaho havde hyret ham til at repræsentere amerikanerne, var beføjet til at praktisere jura. Optegnelser fra 'College of Lawyers' i den Dominikanske Republik indeholdt ingen med hans navn.

Puello sagde at han havde tilladelse til at praktisere jura, og var del af et advokatfirma med 45 medlemmer. Men hans kontor i santo Domingo, hovedstaden i den Dominikanske Republik, viste sig at være et beskedent sted, der umuligt kunne huse 45 advokater. Puellos bror Alejandro, sagde at firmaet havde et andet kontor i byens erhvervskvarter, men afviste at oplyse en adresse.

Præsident af det sefardiske jødiske samfund

 
  Jorge Aaron Bentath Puello
   
  Kasse med hornhinder dukkede op i Haiti
 
  CNN Finds Box of Corneas in Haiti

Jorge Puello sagde i interviewet at han havde repræsenteret amerikanerne gratis, fordi han var en religiøs mand, der havde medfølelse med dem i deres situation. 'Jeg er præsident af det sefardiske jødiske samfund i den Dominikanske Republik, ' sagde han.

'Jeg hjælper mennesker i den slags situationer. Vi vil ikke kræve så meget som en tiøre fra disse mennesker.'

Men andre af de fængsledes advokater sagde at familierne havde sendt Puello $12.000 for at betale amerikanernes hjemtransport hvis de blev løsladt, og at de havde fået af vide af Jorge Puello under et telefonisk møde i tirsdags, at han havde brug for yderlige $35.000. Puello sagde at han ikke havde deltaget i et telefonmøde.

Én af familiernes advokater sagde at Puello havde fortalt ham at han havde tilladelse til at arbejde som advokat i Florida, men advokaten sagde at han havde checket det og ikke havde fundet hans navn på listen. Puello sagde i et interview at han aldrig havde sagt at han havde tilladelse til at arbejde som advokat i Florida.

Puello sagde at han var født i Yonkers, New York, og at hans mor var Dominikaner. Han sagde at hans fulde navn var Jorge Puello, og at han ikke havde andre navne. Men i et efterfølgende interview sagde han at hans navn var Jorge Aaron Bentath Puello. Han var født i oktober 1976, og ikke i oktober 1977, hvilket ifølge politirapporten er fødselsdagen af den mistænkte i sagen i El Salvador.

I rapporten stod der at politiet havde fundet dokumenter med forbindelse til det sefardiske jødiske samfund i et hus i El Salvador hvor menneskesmuglerne havde holdt kvinder indespærret.

Blake Schmidt bidrog med rapporter fra San José, Costa Rica, og Jean-Michel Caroit fra Santo Domingo, Den Dominikanske Republik. Kitty Bennett bidrog med research.

Kilde:

New York Times 11 februar 2010 - Adviser to Detained Americans in Haiti Is Investigated (Marc Lacy og Ian Urbina)

Opdatering:

The parents of a self-styled lawyer advising Americans jailed in Haiti said he's the same person wanted for child trafficking in El Salvador.
Miami Herald 14 februar 2010 - Adoption `lawyer' tied to child sex case

PORT-AU-PRINCE, Haiti - The man who was providing legal advice to the American church members arrested in Haiti may have a string of legal charges against him in the United States as well as a warrant for his arrest in El Salvador for sex trafficking, records show.
Boston Globe 14 februar 2010 - Adviser to detained church members may have a lengthy criminal past

Politifiler og retsdokumenter i USA siger at en person med samme navn og fødselsdato betragtes som en flygtet kriminel, der eftersøges af politiet i Miami, USAs toldvæsen og 'United States Marshals Service'. Navn og fødselsdato stemmer også overens med manden der eftersøges i El Salvador, som også efterlyses af Interpol. Navnet stemmer også overens med navnet på den mand der i 2007 registrerede det sefardisk jødiske samfund i Haiti; Jorge Anibal Torres Puello, som den nu eftersøgte påstod at være formand for. I øvrigt er det Chabad Lubavitch sekten der udgør det største jødiske samfund i Haiti.
New York Times 13 februar 2010 - Church Adviser May Face Warrant

Relateret:

New York Times 6 februar 2010 - In Idaho, Questions on How Aid Mission Went Awry

New York Times 11 februar 2010 - Room for Debate: Haiti’s Children and the Adoption Question

Den hatianske dommer Bernard Sainvil har besluttet at løslade de 10 amerikanske missionærer, som har siddet fængslet siden den 29. januar, sigtet for kidnapning.
Kristeligt Dagblad 13 februar 2010 - Missionærer frigives i Haiti (Julie Hansen)

Et ædelt forsøg på at hjælpe eller koldblodig massebortførelse af uskyldige børn?
Politiken 2 februar 2010 - Amerikanere afhøres om flugt med haitianske børn (Lea Wind Friis)


Print Post