En israelsk general der en gang havde kontrollen med Israels atomvåben har påstået at Iran er 'meget, meget, meget langt fra at kunne bygge atomvåben.'

Brigader-general Uzi Eilam, 75, en krigshelt og en støttepille for forsvaret mener at det sandsynligvis vil tage Iran syv år at fremstille atomvåben.

Meningerne som den forhenværende generaldirektør af Israels Atom-Energi-Kommission modsiger vurderingen fra israelske forsvarskredse og politiske ledere.

Generalmajor Amos Yadlin, chefen af det israelske militære efterretningsvæsen sagde for nylig til parlamentets forsvarsudvalg at Iran sandsynligvis vil kunne producere et enkelt atomvåben i løbet af i år.

Statsminister Binyamin Netanyahu, har gentagne gange sagt at Israel ikke vil tolerere et atombevæbnet Iran.

Israelske styrker er blevet trænet til angreb på iranske atomanlæg, og nogle analytikere mener at man kan starte luftangreb i år hvis internationale sanktioner ikke formår at afholde Iran fra at fortsætte sit påståede atomvåben program.

Uzi Eilam, som man mener, er blevet holdt opdateret om udviklingerne i Iran af tidligere kollegaer, kalder sit lands officielle synspunkt hysterisk. 'Efterretningsvæsnerne spreder skræmmehistorier om Iran,' sagde han.

Han antydede at forsvarskredse udsender falske alarmer for at få et større budget, mens nogle politikere har brugt Iran til at aflede opmærksomheden fra hjemlige problemer.

'Dem der siger at Iran vil få en bombe i løbet af et år, på hvilket grundlag udtaler de sig,' spurgte han. 'Hvor er beviserne?'

Brigadegeneralen har lige publiceret 'Eilam's Arc', en erindringsbog hvor i han afslører at han var imod det israelske angreb på Iraks atomreaktor ved Osirak i 1981.

Ifølge velunderrettede forsvarskilder er Israel i gang med forberedelserne til et muligt angreb på Irans atomanlæg.

I sidste uge frigav de israelske angrebsstyrker videomateriale der viste træning med optankning af F-15 jagerfly i luften.

'Dette var en advarsel, ikke til Iran, men til amerikanerne om at vi er seriøse, ' sagde en israelsk forsvarskilde.

Men Eilam mener at et sådant angreb på Iran ville være kontraproduktivt.

'Et angreb er ikke praktisk. For at kunne forsinke det iranske program omkring tre til fire år, har man brug for en armada af flymaskiner, som kun en supermagt kan levere. Kun USA kan gøre det.'

Kilde:

Times Online 10 januar 2010 - Israeli general Brigadier-General Uzi Eilam denies Iran is nuclear threat

Relateret:

Counterpunch 29 december 2009 - CIA Determines Documents Were Fabricated - The Iranian Nuke Forgeries


Print Post