TV2 News-indslag 11 oktober
 
  Michael Trangbæk - TV2 News
 
  Sadi Tekelioglu - Redaktør Haber
   
  Tilbageblik: Deadline 22 juni 2009
 
  DR-Sport praktikant Samira Niknam Tavin kom til 'kammeratlig samtale' hos DR efter at have ytret tvivl om 6 millioner dræbte Jøder under holocaust. Deadlines mangeårige chef er fhv. formand for Dansk Zionistforbund Arne Notkin.
 
  EUSSR hovedkvarter (foto Renouf)
  Lady Michele Renouf in EU Parliament October 6, 2009 Denial and Democracy
  Michèle Renouf var den eneste forsvarer for ytringsfriheden der var til stede på censurkonferencen 'Denial and Democracy' den 6 oktober i EU-parlamentsbygningen.
  Michele Renouf Behind Enemy Lines
  Michèle Renouf 'Behind Enemy Lines'
Rapporten vil formentlig blive offentliggjort på Renoufs hjemmeside 'Jailing Opinions'.
 
  Abraham 'Abe' Foxman - ADL
Zionistisk bekæmper af ytringsfriheden og benægter af det armenske holocaust. Større

Fuld transkription af TV2-News indslag samt video; diskussion mellem redaktøren af det tyrkiske blad Haber; Sadi Tekelioglu og TV2 vært Michael Trangbæk længere nede.

Ny aftale mellem Tyrkiet og Armenien underskrevet i Schweiz

I anledning af aftalen mellem Armenien og Tyrkiet om bedre forbindelser efter flere end hundrede års stridigheder der lige er blevet underskrevet i Schweiz, havde TV2's Michael Trangbæk inviteret tyrkeren Sadi Tekelioglu, udgiver og redaktør af magasinet 'Haber' i studiet.

Her udspandt sig en spændende diskussion, der er et oplagt udgangspunkt for en debat med mange aktuelle berøringspunkter.

Folkemordsbeskyldninger mod Tyrkiet

Den tyrkisk armenske strid bunder som bekendt i at tyrkerne nægter at anerkende et påstået grusomt folkemord på Armenierne med op mod halvanden million ofre begået af tyrkerne under og efter første verdenskrig for omkring hundrede år siden.

Aftalen mellem Armenien og Tyrkiet i Schweiz der dog mangler at blive godkendt af begge landes parlamenter indeholder ikke den anerkendelse af det armenske holocaust som armenierne har krævet i mange år. Beslutningen om at underskrive aftalen på armensk side er vist taget af landets præsident Sersj Sarkisian, mens der er opstået stor forargelse i befolkningen over præsidentens knæfald. Der kan derfor stadigvæk opstå problemer når den armenske præsident skal have parlamentets godkendelse.

(Lige nu er ovenstående beskrivelse kun fra min overfladiske hukommelse; jeg har ikke haft tid til at se nærmere på denne udlægning, men det er ikke så vigtig for den videre diskussion.)

Sadi Tekelioglu som holocaustbenægter, studievært Michael Trangbæk i uklar rolle

Avisredaktør Sadi Tekelioglu fremfører i samtalen med TV2's Michael Trangbæk forskellige argumenter mod armeniernes anklager om folkemord, men siger også at han ikke er helt sikker på mange detaljer i denne sag, blandt andet på grund af det han har fået at vide i skolen og den tyrkiske presse. Det fremgår dog ret klart at Tekelioglu ikke tror på mange af de armenske påstande og udlægninger. Han opremser forskellige argumenter mod den armenske udlægning.

Censuradvokater opfordrer til forfølgelse af dissidenter

For at bringe et andet aspekt af sagen ind i billedet her, skal jeg lige nævne at der for få dage siden, nemlig den 6. oktober er blevet afholdt en konference i EU-parlamentet (d.v.s. i bygningen 'Babelstårnet') med den tyske censurforkæmper socialdemokraten Elmar Brok som ansvarlig for konferencen. Initiativtageren til konferencen var en jødisk organisation der kommer fra Belgien, en armensk organisation og en afrikansk organisation (Hutu / Tutsi).

Konferencen havde titlen 'Benægtelse og Demokrati i Europa'. Hvor demokratiet kom ind i billedet er uklar, men det lyder selvfølgelig godt.

Konferencens erklærede formål var faktisk at indskrænke ytringsfriheden og at arbejde for at indføre love efter tysk forbillede i hele EU, og desuden at udvide disse love der for tysklands vedkommende udelukkende handler om det jødiske holocaust, til andre områder af historieskrivningen, så som det armenske holocaust, og sager som Hutu/Tutsi konflikten i Afrika. I Frankrig har man vist allerede vedtaget love der gør det strafbart at argumentere for den tyrkiske opfattelse af hvad der skete under den tyrkisk armenske konflikt, mens det i Tyrkiet er strafbart at argumentere for de armenske påstande.

Rent Orwell: Rammeafgørelse om Racisme og Fremmedhad

I EU's seneste udspil med formålet at indføre straf og forfølgelse af tankeforbrydelser; fængselsstraf for intellektuelle der ønsker at opponere mod den ene eller den anden historiefortolkning. Loven der er kendt som 'Rammeafgørelse om bekæmpelse af visse former for og tilkendegivelser af racisme og fremmedhad' skal implementeres i de enkelte landes lokale lovgivning. Den jødisk, armenske, og afrikanske konference havde også udtrykkeligt til formål at arbejde for at disse skændige censur- og tankekontrol-paragraffer også bliver omsat til virkelighed.

Der er dog endnu flere elementer der spiller en rolle; nemlig international politik.

Det er ingen hemmelighed at USA har lagt pres på begge lande til at indgå denne nye aftale, som amerikanerne ser som meget vigtig.

Og for at det hele skal blive endnu mere kompliceret, vil jeg også lige nævne at der har været en hel del diskussion i USA angående anerkendelse af det armenske holocaust som 'folkedrab', hvor igen forskellige parter har gjort sig bemærket; visse jødiske kredse og navnlig Abraham Foxman, præsident af den zionistiske interesseorganisation Anti Defamation League (ADL), der er i øvrigt kendt for i flere tilfælde at have begået alvorlige lovbrud.

Også denne sag har flere aspekter; Foxman var bekymret for jødernes holocausts status som særlig enestående i historien, mens andre har ønsket vidtgående hensyn til Tyrkiet, der jo er en af Israels vigtigste allierede. Der er dog også en armensk lobby i USA, og sagen har været diskuteret i lang tid.

Alt det her er fremstillet meget summarisk, men det er ikke desto mindre et enestående eksempel på hvor kompliceret visse interessekonflikter kan være, og hvor stor en rolle opfattelser og udlægninger af selv hundred år gammel historie har for nutidens politiske og militære kampplads.

Foroven har jeg så introduceret nogle af de mange forskellige punkter og interesser dette indlæg har relation til.


Nu vender jeg så tilbage til TV-udsendelsen:

Transskription af TV2 News-indslag 11 oktober (med små kanttegninger fra min hånd)

 
  TV2 News-indslag 11 oktober
   
 

Hvad er sandheden om holocaust? For at begynde med det armenske holocaust; der er dyb uenighed hvad angår de fleste detaljer om denne begivenhed. Mon ikke sandheden ligger et eller andet sted imellem? Hvorfor lovgive og straffe for at opretholde et statsautoriseret billede af noget så foranderligt og personligt som interpretation af historie? Frankrig straffer for den mindste antydning af divergerende opfattelser om anden verdenskrig; ja sågar for at sige ting der faktiske ikke modsiges af nogen som helst; f.eks. Jean Marie Le Pens udsagn om at 'den tyske besættelse af Frankrig var knap så slem sammenlignet med den tyske besættelse af Polen'. Nu bliver man også straffet, hvis man som Sadi Tekelioglu nægter at tro på armeniernes udlægning af historien.

Det er dette uvæsen der nu skal gennemtvinges i hele EU!

Og hvad med det jødiske holocaust? Tja; detaljerne af 'den bedst dokumenterede del af historien', samt nogle vigtige overordnede antagelser er lige så omstridte som i den armenske sag, også uden mellemkomst af såkaldte revisionistiske historikere. Hvordan kan det f.eks. være at den bedst dokumenterede del af historien måtte nedsætte det 'officielle dødstal' i Auschwitz fra 4 til 1½ millioner så sent som i 1995 (nu ændret til omkring 1,2 millioner)?
Ville denne justering overhovedet have fundet sted, hvis ikke 'holocaustbenægtere' (læs 'kildekritiske historikere') havde presset de kredse der har fordel ved de oppustede tal de overdrevne beretninger og bundfaldet af propagandistiske jødisk producerede spillefilm?

  'Den bedst dokumenterede del af historien'
 
  Mindetavle i Auschwitz 4 millioner
 
  Mindetavle i Auschwitz 1,5 millioner
Se også: Majdanek Victims Enumerated. Changes in the history textbooks?
 

Vi er hastigt på vej til en fremtid hvor Den Europæiske Arrestordre vil være i daglig brug, og politisk motiveret forfølgelse bliver mere og mere almindelig. Med undskyldning i 'hensyn til etniske, religiøse og seksuelle minoriteters følelser', og sågar anden og tredje generations 'overlevende' for historiske forbrydelser skal man til at indføre et tanke-gestapo der kommer til at dække store dele af den vestlige verden. Allerede nu bliver rent bagatelatige 'tankeforbrydelser' straffet hårdere end personfarlig kriminalitet! Med skærpede afsoningsregler for politiske fanger!

Begrundet i 'jødernes lidelser', nu også armenierne, hutuerne, tutsierne, snart også de sorte, de homoseksuelle, de kønsforstyrrede, og hvad man ellers kan finde på.

 

Gang på gang hører man uvidende men til gengæld fuldstændigt skråsikre studieværter og politikere krænge de mest afsindig ting ud, der til fulde beviser at de ud over en emotionel betinget absolut lydighed overfor forskellige dogmer og den tilhørende dagsorden hverken har viden eller kritisk sans. Som den gang Trine Sick synligt oprørt afslørede nogle 'nazisters løgne' om at anklagede der blev dømt i Nürnberg blev torteret til at komme med tilståelser.. Og som den gang hvor Nikolaj Sommer spurgte Samira Tavin om 'hun som borger i Danmark kunne tillade sig at sætte spørgsmålstegn ved holocaust'.

Connie Hedegaard der nu insisterer på 'global en fælles forståelse af klimaløgnen' ønskede sig 'fælles forståelse' allerede i 2004 som DR journalist:

 
  Cecilie Felicia Stokholm Banke

Cecilie Felicia Stokholm Banke (DIIS):

"Vi skal blive enige om at undervise omkring en fælles fortolkning af noget, som for Europa er meget meget vigtigt, nemlig holocaust."

Connie Hedegaard bakker op og supplerer: Også nu når de nye europæiske lande skal komme med i EU. Ja, ja, lige præcis, at man skal have et fælles fundament omkring, hvordan vi forstår den her historie.. Mere

Ja når bare målet er det rigtige så er kendsgerninger ikke nær så vigtige som noget der kan få os alle sammen til at føle os godt!

For få dage siden en bladtegner fra Jyllands-Posten, der sammenlignede Ahmadinejads manglende tro på den populære holocaustfortælling med troen på at månen er en grøn ost...

Ja det er nemt at være morsomt når man er totalt uvidende, men jeg vil da lige bemærke, at folk ikke bliver jaget over flere kontinenter og sat i spjældet i årevis for at tro på at månen er en grøn ost.

Også uden ret meget kendskab til historie, burde man vel kunne fornemme at noget er ravruskende galt når man spærrer folk inde for at have en forbudt historieopfattelse.

 
Debating The Holocaust - Thomas Dalton

Ved at læse denne bog, har man måske for første gang en rimelig mulighed for indenfor et kortere tidsrum at få et rimeligt overblik over historie-kontroversen, fremstillet loyalt som det stilles op fra begge hold. Uden at det bliver alt for detaljeret, finder man her også skøn om tal og lignende konkrete og samlignelige parametre fra de autoriteter og anti-autoriteter indenfor hver lejr der bredt anses for toneangivende. Burde være pligtlæsning for studieværter og andre folk der kunne risikere at dumme sig. Amazon

Video til højre -->

Michael Trangbæk: Armenien og Tyrkiet genoptager de diplomatiske forbindelser efter næsten ét hundrede års stridigheder. Med ved ceremonien var den amerikanske udenrigsminister Hillary Clinton og hendes franske og hendes russiske kolleger. Der har længe været politisk pres på de to parter, Tyrkiet og Armenien om at finde en fælles forståelse, men især ét punkt, har skilt de to lande ad, påstanden om det tyrkiske drab på flere hundredetusinde armeniere i 1915 under første verdenskrig.

Armenien kræver at Tyrkiet anerkender massakren som folkemord. Det vil tyrkerne ikke. Siden 1993 har de to lande så også haft lukkede grænser som følge af og i forbindelse med krigen i Nagorno Karabach. Men med aftalen skal der nu skabes diplomatiske forbindelser, grænserne skal genåbnes og andre uoverensstemmelse ryddes ud af vejen gennem forhandling, men aftalen skal dog først godkendes af de to landes parlamenter.

Sadi Tekelioglu, udgiver og redaktør af magasinet 'Haber', og han er også Tyrk, her forklarer han hvad han mener der kan komme ud af en aftale, og hvad den armensk tyrkiske konflikt bunder i.

Sadi Tekelioglu: I sidste ende tror jeg faktisk godt at det fører til noget, til noget godt, at der kommer noget handel, og måske åbningen af grænsen hjælper den armenske økonomi så der bliver lidt mere velstand og så på den måde kan man så komme lidt tættere på at forstå hinanden.

Ehm, men som sagt hvis man kan skubbe den her sådan folkedrab eh påstand til side, så, der vil ske mange ting men igen da kræver det altså også at eh armenske og russiske og svenske arkiver bliver åbnet og gennemgået, så kan historikerne nemlig kan få eh hvad er det egentlig der er sket.

Er det en påstand eller er det et eh sådan en krigshandling der førte til tabet af så mange menneskers liv.

Nu bliver det spændende:

Michael Trangbæk: Altså eh, hvad mener du selv? Hvad skete der, i 1915, da flere hundredetusind, måske op imod -halvanden million- (spørgsmål, forslag til svar i samme omgang, eftertryk, mimik) halvanden million armeniere mistede livet?

Sadi Tekelioglu: Altså hvis jeg skal være helt ærligt (nej det var jo ikke meningen), det ved jeg faktisk ikke fordi det her emne der har været et tabu, og vi gik i skole og vi var opdraget med at det der med den armenske massakre det var en armensk påstand.

Altså tyrkerne vil, eh de er så muslimer, de kan ikke tillade sig at slå så mange mennesker ihjel og systematisk, og en anden ting som jeg har hørt i skolen igen at det er umuligt at der skulle [..] halvanden million armeniere, da skulle dø halvanden million armeniere på det tidspunkt i nitten hundred og femten, eh fordi Tyrkiets befolkningstal i nittenhundred og tredive var omkring ti millioner.

Så det kan ikke eh, være rigtigt at der skulle være muligt at slå så mange mennesker eller (ihjel?),.. eller hvad det hedder..

Økonomisk set er det umuligt at så mange mennesker skulle leve i det østlige Tyrkiet og central Tyrkiet.

Det var i hvert fald de her ting vi blev opdraget med eh, det har været et tabu, man har ikke stillet spørgsmålstegn, så hvis jeg skal være helt ærligt, ved jeg faktisk ikke men jeg hælder mere til den der påstand om at armensk samarbejde med russiske styrker under (den) Tyrkisk Russiske krig, eh omkring det tidspunkt i 1915, kan have medført at tyrkerne har trykket /truet (?) nogle armeniere til at flytte fra nogle bestemte områder, og under den her flytning, kan der godt være forskellige årsager har mange mennesker mistede livet.

Men eh igen så håber jeg på at både russiske arkiver og armenske arkiver og svenske arkiver bliver åbnet, fordi det også er noget et krav fra tyrkerne.

Tyrkerne siger vi har ikke noget at gemme, lad os åbne og lad historikerne se, ikke politikerne men historikerne skal finde ud af hvad der egentlig er sket og det er tyrkerne åben for.

Michael Trangbæk: Men det der så er armeniernes eh, tese det er jo at disse mange hundredetusind eller hvor mange det nu var, blev sendt på vandring uden de nødvendige forsyninger og de nødvendige beklædningsgenstande, og det var om vinteren de blev sendt ud (nu kommer Trangbæk i gang med at prædike) på vandringer fra det indre Anatolien, det var kold, det var den gang det Osmanniske Rige stadigvæk bestod og hvor Syrien også var en del af Tyrkiet som vi kender det i dag.

Og de skulle ned til nogen eh (han har læst på lektien) ensomt beliggende lejre og undervejs døde de, og det var fuld bevidst (ser 'benægteren' lige ind i øjnene med streng mine), og det er så det som armenierne vil have anerkendt som folkedrab.

Eh og det var vel også egentlig i den sammenhæng man opfandt hele ideen om folkedrab, fordi man havde jo ikke, indtil da havde man jo ikke en beskrivelse af den slags grusomheder.

Men det mener tyrkerne er et propagandanummer?

Sadi Tekelioglu: Ja men det mener de ('de'; hverken han eller studieværten har officielt en mening, selv om den kom fint til udtryk hos begge!) altså demografisk set er det en umulighed, og på den anden side eh,.. tyrkerne havde faktisk ikke nogen grund til at slå de her mennesker ihjel... Jo eh de vil måske garantere sig,..

Michael Trangbæk: Etnisk rensning?

Sadi Tekelioglu: Etnisk rensning? Eh det tror jeg ikke, fordi ehm, etnisk rensning så skal man rense hele Anatolien, fordi der var ikke kun armeniere der boede der altså, der stadigvæk altså, der var over fyrre / halvtreds forskellige sådan etniske minoriteter som på én eller anden måde har sådan kogt det sammen til en fælles tyrkisk identitet.

Eh der var også arabere og kurdere og grækere og albanere i det vestlige Tyrkiet, og de er der stadigvæk, og hvis der var sådan en systematisk etnisk rensning, eh så vil det gå ud over mange andre, det tror jeg.

Men igen, som sagt, eh er vi ikke blevet undervist sådan godt og grundigt omkring det her, så uanset hvad jeg siger, det er igen noget jeg har hørt og noget vi har læst i vores skolebøger og så selvfølgelig også det vi har fulgt med i debatten..

Jeg vil glæde mig til at den åbning kan måske føre til at vi får noget mere at vide hvad der egentlig er sket for [..]

[afbrudt uden afslutning fra Michael Trangbæk, og videre til gidseltagning i Pakistan]

Slut transkription

 

 

 

Relateret:

Balder Blog 26 december 2011 - Det armenske holocaust: Tyrkeren Yildiz Akdogan og Armenieren Christopher Arzrouni er ikke helt enige

Politiken 11 oktober 2009 - Spørgsmål og svar om det armenske folkedrab

Politiken 10 oktober 2009 - Sidste knast truede historisk aftale

Uriasposten 9 oktober 2009 - Det nye er, at det ikke længere er OIC, der går forrest. Det er Barack Obama

Tyrkiets præsident måtte finde sig i buh-råb, da han lørdag aften overværede fodboldkampen mellem Armenien og Tyrkiet under sit historiske besøg i landet.
Berlingske Tidende 7 oktober 2009 - Tyrkisk præsident mødt af buh-råb i Armenien

JP Frontalt 7 oktober 2009 - Velkommen til Durban III (Michael Jalving)

Balder.org 3 oktober 2009 - Beviser for holocaust: Israels Netanyahu fremlagde forfalskede dokumenter for FN

Balder Blog 23 juni 2009 - En anden utilsløret Iransk stemme: Samira Niknam Tavin stemte på Ahmadinejad

Balder.org 24 juni 2009 - Fuld Transskription af DR Deadline 22 juni 2009, Samira Niknam Tavin og Jaleh Tavakoli

Balder.org 7 marts 2009 - Rusland vil indføre statsautoriseret historieskrivning efter tysk forbillede

Balder Blog 24 november 2008 - Jødiske organisationer nu direkte involveret i EU censur-lovgivning

Balder Blog 10 apr 2008 - Hvordan jødiske organisationer verden over arbejder for hate speech love, censur, og multikultur - ADL


Print Post