Endnu en historisk løgn afsløret - Berlin 1936

'Jesse Owens gik altid med et foto i lommen hvorpå han og Hitler gav hinanden hånden'.

Daily Mail 11 august 2009:

  Jesse Owens på Sejrsskamlen - Berlin 1936
  Jesse Owens på Sejrsskamlen - Berlin 1936
 

'When i passed the Chancellor he arose, waved his hand at me, and i waved back at him. I think the writers showed bad taste in criticising the man of the hour in Germany.'

'Hitler didn't snub me, it was FDR who snubbed me. The president didn't even send me a telegram.' (Jesse Owens i 1970 i sin bog ' The Jesse Owens Story')

Gennem sporten og politikkens plagede historie har et øjeblik altid fået mere opmærksomhed end alle andre; Jesse Owens præstation ved de Olympiske Lege i Berlin i 1936.

En sort mand kom ind i Hitlers Colosseum og ødelagde teorien om arisk overlegenhed ved at vinde fire guldmedaljer.

Ifølge legende var Føreren så forfærdet af Owens sejr at han stormede ud af stadion hellere end at give Owens hånden, som han havde gjort med enhver anden medaljevinder.

Baldur Von Schirach, lederen af nationalsocialisternes ungdomsbevægelse skulle angiveligt have sagt til Hitler, at han skulle lade sig selv fotografere sammen med Owens. Hitler svarede angiveligt: 'Amerikanerne skulle skamme sig over at lade negrene vinde deres medaljer. Jeg ville selv aldrig give nogen af dem hånden.'

Men nu 73 år senere betvivles sandheden af denne historie. Det er specielt aktuelt fordi minderne om Owens igen vil få opmærksomhed ved verdensmesterskaberne i atletik i Berlin på lørdag.

Som et tegn på respekt for Owens, der vandt guldmedaljer i 100m, 200m, længdespring og 4 x 100m stafetløb, vil de amerikanske deltagere have initialerne JO broderet på deres trøjer.

Et af Jesse Owens børnebørn vil marchere sammen med USA's hold ved åbningsceremonien. Hun og Luz Longs søn vil sammen præsentere medaljerne for længdespring. Luz Long var Owens tyske rival i længdespring.

Men for at vende tilbage til Legene i 1936, klarhedens øjeblik om god og ond begynder nu at vise sig at være noget mere komplekst. En tysk sportsjournalist, Siegfried Mischner, har hævdet at Owens bar et foto af sig selv hvorpå han og Hitler giver hinanden hånden, og kaldte det 'en af mine smukkeste øjeblikke'.

Mischner og andre journalister så Hitler og Owens give hånd

Den nu 83 årige Mischner siger at han og andre journalister så håndtrykket bag tribunen på det olympiske stadion men aldrig nævnte det. Owen og andre øjenvidner havde altid holdt fast i at historien om Hitlers afvisende opførsel var overdrevet.

 
  Tyskland vandt 33 guldmedaljer og 89 medaljer alt i alt, USA fik kun 24 guldmedaljer og 56 i alt
 

Theodor Lewald præsident af den tyske olympiske komite var Jøde. Jødinden Helene Mayer vandt en søvmedalje i fægtning, og den ligeledes jødiske Rudi Ball spillede i Vinterlegene i 1932, og var også på holdet i 1936.

Owens sagde at han mente at Hitler på et tidspunkt vinkede til ham. Men han bekræftede aldrig Mischners historie inden han 66 år gammel døde af lungekræft i 1980.

Hvad end sandheden er, modsatte Owens sig altid rollen som et politisk symbol. Owens, der var barnebarn af slaver, som voksede op i de racedelte Sydstater, havde det svært med amerikanernes påstande om moralsk overlegenhed over Nationalsocialisterne.

'Efter alle disse historier om Hitler og hans afvisning, kom jeg tilbage til mit hjemland, og kunne jeg ikke sidde foran i bussen', husker Owens. 'Jeg skulle gennem bagdøren. Jeg kunne ikke bo hvor jeg ville. Hvad er forskellen?'

Owens blev modtaget med stor jubel i en parade i New York. Men da han ankom til Waldorf Astoria hotellet til en reception i hans ære, fik han at vide at han skulle tage service-elevatoren i stedet for den almindelige gæsteelevator, der var reserveret for hvide.

Der var Franklin Delano Roosevelt der afviste mig, ikke Hitler ...

Præsident Franklin Roosevelt lykønskede aldrig Owens og inviterede ham heller ikke til det Hvide Hus. 'Hitler afviste mig ikke - det var Franklin Delanor Roosevelt der afviste mig,' sagde Owens.

Og Owens havde minder der afveg stærkt fra propagandaversionen. Mens Nazisterne talte nedsættende om de sorte amerikanske atleter, heppede det tyske publikum på Owens og hans holdkammerater, og stimede sammen for at få fotos og autografer.

[..]

To Jøder erstattet med Negre

Owens bevidnede også det amerikanske olympiske holds beslutning om at erstatte to Jøder på stafetteholdet med to afroamerikanske løbere. Amerikanerne blev beskyldt for at lefle for nazisternes krav om ikke at ydmyge dem ved foruden at lade dem blive slået af negre, også risikere at lade dem tabe til Jøder.

I stedet for sponsorater eller hyldester som en moderne atlet kunne forvente, blev Owens smidt ud af det amerikanske amatøratletikforbund, da han efter han kom hjem foretrak at forsøge at tjene lidt på sin post-olympiske berømmelse i stedet for at stille op som stjerne for sit land ved et stævne i Sverige.

Han blev reduceret til en slags cirkusklovn for at forsørge sin familie.

Ovenstående er et uddrag af:

Daily Mail 11 august 2009 - Forget Hitler - it was America that snubbed black Olympian Jesse Owens

Relateret:

Daily Mail 11 august 2009 - Did Hitler shake hands with black 1936 Olympic hero Jesse Owens?


Print Post