San Franciscos Jødiske Filmfestival er hensat i noget nær undtagelsestilstand efter en beslutning om at vise en dokumentar om Rachel Corrie, en 23 årig indbygger af staten Washington, der blev dræbt i 2003 mens hun forsøgte at forhindre at en israelsk militær-bulldozer skulle smadre en Palæstinensers hus.

 
  Rachel Corrie død af israelsk bulldozer
   
 
  Anne Frank - Død af tyfus i KZ lejr
   
 
  Israelsk soldat
   
 
  Rachel Corrie - død

Om Rachel Corrie selv var skyld i at hun blev kørt over mens hun forsvarede terrorister, eller blev myrdet med vilje af den israelske hær, er kontroversens omdrejningspunkt.

I forbindelse med stridspunktet inviterede festivalens organisatorer Rachel Corries mor Cindy til at tale efter dagens fremvisning af filmen 'Rachel' i Castro-teatret. Det er én af 71 film der vises på dette års festival, hvor i blandt to film om tilfangetagne israelske soldater.

Reaktionen blev raseri. Festivalbestyrelsens forkvinde fratrådte sin stilling, åbningsceremonierne blev boykoteret at nogle, og den israelske konsul general Akiva Tor sagde at det var 'en stor fejl at invitere fru Corrie.'

Den nye antisemitisme

Det centrale punkt i debatten er spørgsmål om hvor åbent Jøder kan diskutere Israel indenfor deres eget samfund - og hvordan Jøder skal repræsentere Israel til resten af verden. Luften er også fuld af beskyldninger om den 'nye antisemitisme', fordomme der er forklædt som en særlig kritik af Israel, den eneste jødiske stat.

Familiefejde

'Furoren omfatter meget mere end denne ene film eller denne ene taler, ' sagde Peter L. Stein, festivalens direktør.

'Det afslører en splittelse i vores samfund som vi alle sammen skal lære at forstå, og forhåbentlig reparere.' [Hvorfor må der egentlig ikke være splittelse blandt Jøder, findes det ikke hos alle andre folkeslag? (Balder)]

Festivalen der har 29 år på bagen er den ældste og største jødiske filmfestival i landet, men det er også som en lille familie. Festivalens bestyrelse inkluderer medlemmer med tætte bånd til såvel dem der beskylder og dem der bliver beskyldt for den nye antisemitiske.

Beskyldninger om en ny antisemitisme har været specielt højrøstet fra Koret og Taube institutterne, der længe har været festivalens økonomiske støtter.

Institutterne kritiserede 'Den Jødiske Stemme for Fred' og 'American Friends Service Committee', en kvæker organisation der anses bredt for at være blandt de mest progressive kristelige pacifister. Festivalen havde bedt de to grupper at promovere filmen 'Rachel' i deres eget bagland. De to jødiske institutter udsendte en fælles meddelelse der stemplede Kvækerorganisationen og den jødiske fredsorganisationer som 'to ondartede* anti-israelske, anti-semitiske' grupper, associeret med grupper der støtter og godkender terror mod den jødiske stat.' [* Man brugte yndlingsordet 'virulent']

Også Mervyn Danker, direktør af San Francisco afdelingen af det Amerikanske Jødiske Komite, kaldte Kvækergruppen 'ondartet [virulent!] anti-semitisk' fordi den sammen med andre kristne pacifister havde været med til at organisere en frokost med den iranske præsident Mahmoud Ahmadinejad. Den iranske præsident har kaldt holocaust en myte, og erklæret at 'Israel skulle slettes af landkortet.'

'Dette overskrider grænserne for det acceptable for en debat, ' sagde Danker.

Kvækergruppen (Kvækere eller 'Quakers', en traditionel kristen bevægelse i USA)

Mark Graham vicedirektør for American Friends Service Committee i Philadelphia, sagde at hans organisation ikke støtter noget som helst der 'støtter eller godkender terror,' eller boykotter Israel.

Vi er en pacifistisk kvækerorganisation, det er vores rødder, ' sagde han. 'Vi er imod alt der promoverer vold, som f.eks. salg af våben.

Hvad angår frokosten med Ahmadinejad, sagde Graham; 'det ligger i generne på denne organisation at uenigheder kan løses gennem dialog. At deltage i en frokost var en af måderne hvorpå man kunne komme i dialog.'

Cindy Corrie sagde at hun var overrasket over opstandelsen ved festivalen, hvilket ikke var tilfældet da filmen 'Rachel' blev screenet på Tribica Film Festival i New York.

'Jeg tror ikke det her ret meget med mig at gøre, ' sagde hun. Det har mere noget at gøre med den diskussion der foregår i det jødiske samfund og hvordan den har udviklet sig, hvilket er en meget sund ting.

For mere information om 'Rachel' og San Franciscos Jødiske Filmfestival, besøg www.sfjff.org.

Oversat fra:

San Francisco Chronicle 25 juli 2009 - Documentary sparks uproar at Jewish film fest

 
Rachel Corries død
 

Relateret:

A New Film About Rachel Corrie - It's Not Extremism to Say This Should Stop

Teaterstykke 'My Name is is Rachel Corrie' taget af plakaten i Toronto, Canada og New York efter protester fra jødiske grupperinger:

Last week the New York Theatre Workshop cancelled the production - or, in their words, "postponed it indefinitely". The political climate, we were told, had changed dramatically since the play was booked. As James Nicola, the theatre's artistic director, said yesterday: "In our pre-production planning and our talking around and listening in our communities in New York, what we heard was that after Ariel Sharon's illness and the election of Hamas in the recent Palestinian elections, we had a very edgy situation." Rachel was to be censored for political reasons.
The Guardian 1 marts 2006 - Surely Americans will not put up with this censorship

The play about Rachel Corrie has been banned in Canada. Corrie was the American activist who was killed by an Israeli Defense Force Bulldozer. Compare and contrast these stories. The Canadian Israel Lobby again engages in censorship through the back door, as in the theatre's backers backed out.
Plawiuk 3 januar 2003 - Rachel Corrie Story Banned In Canda

The Free Library - Did the Israel lobby kill Rachel Carrie?

Dansk Balder Blog 22 marts 2009 - Hærens rabbinere under Gaza: Dette er en religiøs krig - ok at dræbe civile


Print Post