Et hidtil uset ligfund har rystet Slovenien: I tusindvis af ofre for kommunistiske massakrer fundet i mine.

En talsmand fra regeringen mener ofrene er dræbt ved hjælp af gas..

Kommunismens glemte ofre

 
  Huda Jama mine-indgang
 
  Oversået med lig (udsnit) Større
 
  Skelet i minegang
  Andre kommunistiske massakrer
 
  Offer fra Katynskoven
 
  Udgraving i Katyn Polen

Fundet bliver allerede kaldt 'det slovenske Srebreniza'. Massegraven der blev opdaget i nærheden af byen Lasko stammer fra 1945. Forskerne har brugt mere end et halvt år på at åbne graven. Da de opdagede ligene, troede de ikke deres egne øjne: i hundredvis af lig havde i minens dyb været så beskyttet mod vind og vejr at de blev fundet i mumificeret tilstand.

Tonsvis af ral og sten måtte graves ud minen med det sigende navn 'Huda Jama' ('Slemme Mine'), da gerningsmændene havde gjort sig store anstrengelser for at skjule deres grusomheder for eftertiden.

Mineskakten var blevet fyldt op med sten og andet materiale i en længde af 90 meter, og arbejderne kunne kun overkomme at udgrave 2,5 meter om dagen, fortalte udgravningsleder Mitja Ferenc. Alt i alt blev 6 barrierer - af beton, ral, moler, og til sidst træ fjernet før man kunne blotlægge massegraven,
der lå 400 meter dybt i minen. Der fandt man to 45 meter dybe vertikale skakter, der var fyldt op med lig. De første ofre blev sandsynligvis kastet ned i skakten i levende live, blev der sagt.

Et bjerg af sko

'Lige før skakterne stødte vi på et bjerg af sko', fortalte Marko Strovs fra det slovenske socialministerium. 'Derefter opdagede vi snore med hvilke ofrene havde fået hænderne bundet på ryggen.' I stedet for de forventede skeletter fandt forskerne så de nøgne mumificerede lig, med velbevaret væv. 'Synet var så forfærdeligt at det dårligt nok lader sig beskrive', sagde kriminalbetjent Peter Jamnik. 'Det er svært for mig at tale om det, sagde en synlig berørt Ferenc. Selv om han allerede i årevis har beskæftiget sig med udgravning af skjulte massegrave, 'lader sådan noget mig ikke upåvirket'.

600 massegrave ventes fundet

Lederen af det slovenske regeringsagentur for skjulte grave, Joze Dezman, betegnede massegraven som 'det slovenske Srebrenica'. 'Det er verdens største massegrav nogensinde fundet i en mine', sagde Dezman i et TV interview. Antallet af ofre lader sig ikke sådan lige bedømme'. Jeg ville dog mene at det drejer sig om flere tusinde døde.

Der er ikke nogen tvivl blandt forskerne om at det drejer sig om ofre for kommunistiske massedrab. Henrettelserne må være sket fra sidst i maj eller begyndelsen af juni 1945, sagde Ferenc. Der er endnu ikke klarhed over den nøjagtige herkomst af ofrene og gerningsmændenes identitet.

Indtil videre har der kun været et vidnesbyrd fra et øjenvidne, nemlig chaufføren der havde kørt fangerne ind i minen. Efter hans udsagn drejer det sig om Slovenere, fortalt Ferenc. Ifølge rygter drejede det sig dog om kroatiske krigsmodstandere af partisanerne.

Alt i alt formoder man at der skjuler sig 600 massegrave, hvori der skulle ligge 300.000 ofre for kommunistiske masseslagtninger.

Partisanerne havde efter anden verdenskrig i lynaktioner dræbt formentlige nazikollaboratører, tilhængere af det fascistiske kroatiske Ustasjaregime og ideologiske modstandere.

Også nu to årtier efter kommunismens fald er langt fra alle massegrave blevet fundet.

Først for to år siden blev der ved bygning af en motorvej fundet en gigantisk massegrav i nærheden af Marburg, hvori man forventer at finde op mod 15.000 døde.

Oversat fra:

Kurier 4 marts 2009 - Slowenien: Tausende Leichen entdeckt - Massengrab in Slowenien: Neue Details

Relateret:

Balder Blog 9 september 2010 - Slovenien: 700 ofre for 'antifascistisk' massakre fundet i massegrav i Prevaljeskoven

Balder Blog 5 april 2009 - Kroatien: Massegrav med 500 ofre for kommunistiske massakrer fundet ved Zagreb

Balder Blog 29 november 2009 - Censur: Polen indfører forbud mod kommunistiske symboler - Jøder protesterer

Balder Blog 18 oktober 2009 - Arresteret: Mikhail Suprun russisk historiker forskede i kommunismens ofre

Balder Blog 9 marts 2009 - Defiance - Hollywoodfilm om jødisk modstandsbevægelse udløser vrede i Polen

Opdatering - De var ikke nazister, men helte, som kæmpede for uafhængighed af Sovjet under Anden Verdenskrig. Det mener 300 demonstranter, der i Letlands hovedstad Riga marcherede med faner og nazistiske symboler. Demonstranterne hyldede landsmænd, der kæmpede i nazisternes elitetropper Waffen-SS.
Politiken 16 marts 2009 - SS-soldater hyldet med faner og nazi-tegn

Vi har fundet de mumificerede rester af mellem 200 og 300 mennekser,' sagde Marko Strovs, chef for regeringens afdeling for militære gravpladser til journalister. Han tilføjede at ofrene 'tilsyneladende var dræbt ved hjælp af gas', da der ikike var synlige tegne på sår fra skydevåben.

Daily Mail 10 mars 2009 - Gassed to death: 300 victims of Yugoslavia's communist regime found in mass grave

Kommentar: Indtil videre ikke noget i de danske medier om sagen. Hvordan tror du forsiderne havde set ud hvis det havde været Jøder der var blevet fundet i massegraven? Hvide anti-kommunister.. Ingen interesse!

Ekstremt bestialske massakrer mod befolkningen i Baltikum
Men de ansvarlige bak massakrerne i 1941 er aldrig blevet straffet. De som stod bag var NKVD-tropper med hjælp af den Røde Arme. De fleste ansvarlige rømte til Rusland og Israel når Sovjetunionen kollapset i august 1991. En af dem er Nachman Dushanski. Han skal være i live i Israel. Han har nægtet at have deltaget i Rainiai-massakren, selv om vidner skal ha set ham i området både før og etter drabene. Staten Israel, som selv har bortført nazi-forbrydere i andre land uden samtykke, nægter at udlevere manden.

Dagbladet Norge 11 marts 2009 - Her er det ukjente Holocaust


Print Post