Oprør mod jødisk hollywood-udgave af polsk krigshistorie.

Defiance ('Trods') af Kate Connolly i Berlin

En film med Daniel Craig i hovedrollen om en jødisk undergrundsbevægelse der tog kampen op med Nazisterne har udløst en storm af protester i Polen. Defiance, instrueret af Edward Zwick der for nylig havde premiere i Polen under titlen 'Opor' (modstand), er blevet buhet ud i biografer i hele landet og er bandlyst fra andre fordi der er en fornemmelse hos de lokale at den er en omskrivning af historien, og anti-polsk. ’Defiance’ har dansk premiere den 20. maj 2009 under titlen 'Modstand'.

Daniel Craig spiller Tuvia Bielski, én af 4 brødre der tog kampen op (foto Karen Ballard/PR)

 

 
  Edward Zwick - Instruktør
  1. Defiance
2. Premiere: 2008
3. Land: USA
4. Cert (UK): 15
5. Varighed: 136 mins
6. Instruktion: Edward Zwick
7. Rollebesætning: Alexa Davalos, Allan Corduner, Daniel Craig, Ido Goldberg, Jamie Bell, Jodhi May, Liev Schreiber, Mark Feuerstein, Mia Wasikowska
8. Mere om denne film
9. Den danske skuespiller Iben Hjejle har en rolle i filmen som jødisk modstandskvinde. Hun optræder dog i kun omkring 5 minutter.
 
Tuvia Bielski
  Undersøges nu af de polske myndigheder mistænkt for at have begået krigsforbrydelser
 
  Dansk premiere den 20. maj 2009

Modstandere siger at filmmagerne i deres fortælling om den sande historie om Bielski-brødrene der flygtede fra nazisterne og sammen med hundredvis af tilhængere startede en kibbutz-lignende hemmelig landsby i en skov i det der dengang var en del af Polen, i sand Hollywoodstil har forenklet kendsgerningerne, mytologiseret gruppen og har undladt at omtale beskyldningerne om at den jødiske gruppe behandlede de lokale Polakker og undergrundshæren dårligt.

Det er en uomgængelig kendsgerning at Bielskiernes enhed deltog i væbnet modstand mod nazisterne og forsynede gamle, syge og svagelige med et tilflugtssted, hvilket frelste 1200 Jøder fra holocaust.

Men mange Polakker, specielt Nationalister mener fortsat at Bielskis partisaner i 1943 også deltog i et brutalt angreb ledet af sovjetiske partisaner på landsbyen Naliboki hvor 128 mennesker blev dræbt, på trods af historiske undersøgelser der har frikendt dem.

Lanceringen af filmen har resulteret i en bølge af forsideartikler og kommentarer, og har gjort at emnet ligger øverst i debatternes top ti. Det mest sønderlemmende angreb, der har ført til beskyldninger om at antisemitisme er drivkraften bag kritikken af filmen, blev trykt i den konservative avis Rzecpospolita.

I en lederklumme skrev avisen: 'De jødiske grupper var ikke sarte når det drejede sig om at skaffe levnedsmidler. De benyttede plyndring, mord og voldtægt.'

Avisen sagde at mens det var forståeligt at det lykkedes filmen at udfordre klicheen om at holocaustofrene for det meste 'gik i døden som får går til slagtebænken', havde instruktør Zwick fejlagtigt 'sat en mand der var en blanding af bandit og helt på en piedestal', hvorved avisen refererede til gruppens leder Tuvia Bielski.

Den venstreorienterede avis Gazeta Wyborcza har også tydeliggjort dens misbilligelse af filmens fetering af Bielski-brøderne.

Mens avisen frikendte dem for involvering i Naliboki præsenterede to af bladets journalister, der havde portrætteret Tupia Bielski i et dårligt lys som dranker og skørtejæger, beviser der antydede at Bielski deltog i en operation sammen med Sovjetrusserne der havde til formål at udrydde anti-kommunistiske polske enheder, og at han hjalp Russerne med at finde frem til en polsk modstandsleders skjulested.

Filmen er baseret på bogen 'Defiance: Bielskipartisanerne', der udkom i 1993, skrevet af holocaustforsker Nechama Tec, en Jødinde der flygtede fra Polen under krigen ved at lade som om hun var katolik.

Daniel Craig spiller Tuvia Bielski, der efter krigen blev taxichauffør i New York hvor han døde i 1987.

 

 

 

Oversat fra:

The Guardian 5 marts 2009 - Jewish resistance film sparks Polish anger

Kommentar: Hvis dette citat fra Tuvia Bielski er korrekt er der ingen tvivl om at han er krigsforbryder:

[..] Tuvia svor hævn, og sammen med 24 af sine mænd brasede han ind i gården hvor stikkeren boede og tvang ham og hans familie til at lægge sig med ansigtet ned på gulvet. Alle blev skudt. 'Ikke en levende sjæl blev sparet, ikke en gang en hund eller en kat', fortalte Tuvia senere.

Se Daily Mail linket længere nede.


Relateret:

Opdatering - Der findes film med en handling, som forekommer så usandsynlig, at man ville afskrive dem som rent digt.
Hvis de vel at mærke ikke var baseret på virkelige, historiske begivenheder.

Politiken 21 maj 2009 - Jødiske brødre slås i solid film (Af Erik Jensen, musikredaktør)

Opdatering - De var ikke nazister, men helte, som kæmpede for uafhængighed af Sovjet under Anden Verdenskrig. Det mener 300 demonstranter, der i Letlands hovedstad Riga marcherede med faner og nazistiske symboler. Demonstranterne hyldede landsmænd, der kæmpede i nazisternes elitetropper Waffen-SS.
Politiken 16 marts 2009 - SS-soldater hyldet med faner og nazi-tegn

David Cox: Edward Zwick's film turns Jews from victims into action heroes. How long before Hollywood does the same for Muslims? [..] Zwick openly admits that one of his purposes in making the film was to enhance the image of the Jews. Mere:
The Guardian - In Defiance of Jewish passivity

Jewish saviour or butcher of innocents? Daniel Craig's depiction of a Polish partisan comes under fire. He's revered for saving hundreds from the Holocaust and taking on the Nazis. But critics say a new Daniel Craig film on Polish partisan Tuvia Bielski ignores the savage atrocities he commited against his own people.
Daily Mail 8 januar 2009 - Jewish saviour or butcher of innocents?

A poll finds more Americans disagree with the statement that 'Jews control Hollywood.'
But here's one Jew who doesn't.

LA Times 19 december 2008
- Jooel Stein: How Jewish is Hollywood?

Politiken 25 juli 2008 - Iben Hjejle filmer med James Bond

'Some Polish Jews became co-participants in the Soviet reigns of terror.' It is significant that Poles in the eastern provinces vividly recall Jews kissing Soviet tanks in 1939 and, as survivors, again in 1944. Many Poles were victims of Jewish-Soviet collaboration, targeted as they were for deportation or execution by lists drawn up partially by Jews. The author demonstrates that Jewish communists within the Soviet apparatus were quite numerous and visible in 1944-1948, holding key positions at the national and local levels. It is not hard to imagine how this situation affected Polish sensibilities.
Sarmatian Review XIX.1 - Poland's Holocaust: Ethnic Strife, Collaboration with Occupying Forces and Genocide in the Second Republic, 1918-1947

Måske skulle Polakkerne overveje anti-revisionistiske lovtiltag efter russisk / tysk forbillede?
Balder Blog 7 marts 2009 - Rusland vil indføre statsautoriseret historieskrivning efter tysk forbillede 


Balder.org - Articles about Holocaust, Zionism, Judaism, Jewish Censorship, Israel Lobby, persecution, Revisionism, Holocaust-denial


Print Post