Tysklands undertrykkende og meningsløse 'holocaustbenægterlove' danner nu forbillede for andre censurlystne antidemokrater.

 
  Sergei Shoigu - Minister Rusland
   
 
  'Bronze Soldaten' blev flyttet
   
 
   
 
   
 

Tidligere har det iranske præstestyre med rette kunne drive spot med vestens påstande om 'demokratisk overlegenhed', ved at påpege den forfølgelse dissidenter i forskellige europæiske lande er udsat for.

Nu bruges det så af Rusland som anledning til at indskrænke ytringsfriheden.

Af Adrian Blomfield i Moskva

5 marts 2009

Sergei Shoigu, den højt respekterede minister for nødsituationer, har foreslået en lov baseret på de tyske love om 'holocaustbenægtelse', der vil gøre det til en forbrydelse at påstå at Sovjetunionen ikke vandt krigen'

Rusland vil forbyde kritik af Ruslands politik under anden verdenskrig

Den russiske regerings planer om at forbyde kritik af Sovjet-Ruslands militære strategier under anden verdenskrig er det sidste eksempel på landets hårdhændede tilgang til dissens.

Den kontroversielle plan kommer efter en TV dokumentar afslørede omfanget af de menneskelige tab under én af krigens blodigste slag.

Programmet udløste stærke følelser i et land der traditionelt har glorificeret almindelige soldaters heroiske bedrifter under 'Den Store Fædrelandskrig', men ofte har ignoreret de enorme menneskelige omkostninger bag sejren over Nazi-Tyskland.

Mens vreden blandt veteraner steg, fornemmede regeringen en mulighed for at udnytte folkestemningen på et tidspunkt hvor truslen fra en økonomisk recession truer statsminister Vladimir Putins popularitet.

Sergei Shoigu, den højt respekterede minister for nødsituationer, har foreslået en lov baseret på de tyske love om 'holocaustbenægtelse', der vil gøre det til en forbrydelse at påstå at Sovjetunionen ikke vandt krigen'

Shoigu gav udtryk for at lovgivningen også ville forsøge at straffe tidligere østeuropæiske stater eller tidligere Sovjetstater der benægter at de blev befriet af den Røde Hær. Ledere af sådanne lande kunne blive bandlyst fra russisk jord sagde han.

Ministerens kommentarer lod til at være særlig beregnet for Estland, der for to år siden flyttede en skulptur der forestillede en soldat fra den Røde Hær, fra en central plads i hovedstaden Tallin, til en nærliggende krigskirkegård, hvilket forårsagede opstandelse i Rusland.

Vores parlament bør vedtage en lov der ville medføre (erstatnings?) ansvar for benægtelse af den sovjetiske sejr i Den Store Fædrelandskrig', sagde Shoigu.

Så vil præsidenter fra visse lande der fornægter dette, ikke være i stand til at besøge vores land uden at blive straffet.'

'Borgmestre fra visse byer ville også tænke sig om flere gange før de river monumenter ned.'

NTV-dokumentaren forsøgte at tage fat på dette tabu med en følsom beskrivelse af Slaget ved Rzhev, der blev udkæmpet i 1942-1943, hvori op mod 1,5 millioner soldater blev dræbt, af hvilke to tredje dele var sovjetiske.

Disse kampe er meget lidt kendte i Rusland, og selv markskal Zhukov, den sovjetiske krigshelt der ledede Rzhev operationen, nævnte dem dårlig nok i sin biografi.

Dokumentaren viste spillede udgaver af slagene, samt interviews med tyske krigsveteraner, der udtrykte afsky over den måde hvorpå de russiske tropper blev brugt som 'kanonføde'.

Filmen blev mødt med vidt udbredt misbilligelse.

Kritikere krævede anholdelse af manden der præsenterede den, den velkendte nyhedsvært Alexi Pivovarov, der blev beskyldt for at være del af en jødisk konspiration finansieret af vesten med det formål at forklejne den russiske krigsindsats.

'Det er blevet populært at bagtale det sovjetiske folks heroiske gerninger og nedrakke den sovjetiske livsstil,' sagde Ivan Korbutov, en pensioneret general der er præsident for den russiske forening af krigsveteraner.

Sådanne handlinger iscenesat efter vestlige ønsker, for at diskreditere vores ærefulde fortid, skal behandles i retten, og de ansvarlige journalister skal straffes.'

Oversat fra:

Telegraph 5 marts 2009 - Russia to outlaw criticism of WWII tactics

Relateret:

Der Spiegel - Billedgalleri uroligheder i Tallin i anledning af flytning af statuen

De var ikke nazister, men helte, som kæmpede for uafhængighed af Sovjet under Anden Verdenskrig. Det mener 300 demonstranter, der i Letlands hovedstad Riga marcherede med faner og nazistiske symboler. Demonstranterne hyldede landsmænd, der kæmpede i nazisternes elitetropper Waffen-SS.
Politiken 16 marts 2009 - SS-soldater hyldet med faner og nazi-tegn

Opdatering:

Politiken 31 oktober 2009 - Ruslands præsident Medvedev bryder Stalin-tabu (Mikkel Vuorela)
Se talen - Medvedevs videoblog | Transskription - Læs hele talen


Print Post