New York - To rabbinere er sigtet for bortførelse efter angiveligt at have arrangeret overfald på ortodoks-jødiske gifte mænd for at få dem til indvillige i deres koners ønsker om skilsmisse, sagde autoriteter i torsdags.

 

Det amerikanske forbundspoliti FBIs aktioner onsdagaften førte til anholdelse af mændene, som blev fremstillet for en føderal domstol i New Yersey i torsdags.

Sigtelsen indholder beskyldninger om at rabbinerne skulle have beregnet titusindvis af dollars for at organisere bortførelser og modtog $20.000 fra FBI-agenter for en sådan tjeneste.

Gets - Skilsmissedokument

Deres formål? At få 'gets', et dokument som jødisk lov kræver at en ægtemand giver til sin kone for at hun kan lade sig skille, stod der i sigtelsen.

I den ortodoks-jødiske verden er en 'get' vigtigere end noget som helst dokument udfærdiget af det offentlige retssystem. Oprindelsen af denne lov er at finde i Femte Mosebog 24:1-2:

Hvis en mand gifter sig med en kvinde, eller ejer hende men bliver ked af hende, fordi han finder noget skændigt hos hende, [hun ikke behager ham] og han udfærdiger et skilsmissebrev, lægger det i hendes hånd og sender hende bort fra sit hjem, og hvis hun så, når hun således har forladt hans hus, kan hun gå hen og blive gift med en anden mand.

Agunah

Uden dette brev anses en kvinde for at være 'agunah' - en lænket kvinde som er bundet til en mand uanset hvor meget deres ægteskab er forbi. Konsekvenserne af ikke at have en 'get' er alvorlige. En kvinde risikerer at blive udstødt [shunned] af sit samfund, og at blive kaldt en ægteskabsbryder hvis hun tør gå videre. Og alle kommende børn får status som uægte børn [bastards] som kun må gifte sig med andet udenomsægteskabeligt avl.

Forklædt som Ortodoks Jøde ...

  Femte Mosebog 24:1-2: mere udførligt: Hvis en mand gifter sig med en kvinde, men bliver ked af hende, fordi han finder noget skændigt hos hende, og han udfærdiger et skilsmissebrev, giver hende det og sender hende bort, v2 og hvis hun så, når hun har forladt hans hus, går hen og bliver gift med en anden, v3 og hendes anden mand fatter modvilje mod hende og udfærdiger et skilsmissebrev til hende, giver hende det og sender hende bort, eller hendes anden mand, som har giftet sig med hende, dør, v4 da må hendes første mand, som sendte hende bort, ikke gifte sig med hende igen, efter at hun nu er blevet uren. For det afskyr Herren, og du må ikke bringe skyld over det land, Herren din Gud vil give dig i eje. Bibelselskabet
 

I én samtale med FBI muldvarpe, står der i sigtelsen, taler rabbineren Mendel Epstein om at gennemtvinge skilsmisserne ved hjælp af lejede 'hårde drenge', som han sagde brugte plastikposer til at dække ægtemændenes hoveder og elektriske kvægdriverstave og karate til at overfalde dem med.

'Jeg garanterer dig at hvis du er i bussen, så vil du give din kone en 'get'. Du holder formentlig af din kone, men du vil give dem en 'get' når de er færdige med dig,' skulle Epstein have sagt til FBI-agenterne. Han skulle også have fortalt dem at hans organisation havde kidnappet én ægtemand hver 12 til 18 måneder.

En anden rabbiner; Martin Wolmark, sagde ifølge anklageskriftet følgende til FBI-folkene; 'Du har brug for specielle rabbinere som vil tage sig af dette og sørger for at det bliver gennemført'.

Ægtemænd som nægter at give deres hustruer 'gets' har været foragtet i århundreder. Det har længe været et samtaleemne hvordan man behandler dem. Navne af modvillige ægtefæller bliver ofte nævnt i ortodoks-jødiske aviser for at udskamme dem.

Men mere ekstreme forholdsregler har også været understøttet i tidligere tider. En førende jødisk filosof fra det 12. århundrede; Moses Maimonides, var faktisk fortaler for at disse mænd skulle piskes indtil de udstedte 'gets' eller døde af det. Citater af Bent Melchiors yndlingsfilosof på dansk.

CNN - New York Rabbis paid to kidnap husbands
 

I Israel, hvor sekulær statsjura og jødisk lov bliver blandet sammen, kan sådanne ægtemænd blive smidt i fængsel. I USA, hvor der er adskillelse af kirke og stat, er der ingen hjælp at hente hos den statslige justits.

Epstein, Wolmark og otte andre [rabbinere?] er ifølge retsdokumenter sigtet for ulovlig bortførelse i sagen. De bliver tilbageholdt i afventning af et retsmøde omkring eventuel løsladelse mod kaution i næste uge, bestemte District Court i New Jersey..

  Mere Femte Mosebog:

“I skal rive de fremmede folks altre ned, knuse deres stenstøtter, vælte deres Asherapæle og brænde deres afgudsbilleder. I skal være et helligt folk, der er indviet til Herren, jeres Gud. Af alle verdens folkeslag har han udvalgt jer til at være hans ejendomsfolk.

Husk på, at Herren, jeres Gud, er den eneste sande Gud, en pålidelig Gud, der i tusind generationer holder fast ved sin pagt og sin trofasthed mod dem, der elsker ham og holder hans befalinger…

Men I må sørge for at udrydde de folk, som Herren udleverer til jer. I må ikke skåne nogen af dem, og for alt i verden ikke dyrke deres guder! Gør I det, bliver det jeres undergang! Og hvis I kommer i tvivl og tænker:

›Hvordan skal vi kunne besejre folk, der er langt mægtigere end os?‹ kan I jage frygten på flugt ved at huske på, hvad Herren, jeres Gud, gjorde ved egypterkongen og hans folk.

Vær derfor ikke bange for de fremmede folkeslag, for Herren, jeres Gud, er med jer, og han er en vældig Gud, der forstår at skabe ærefrygt omkring sig. Når I marcherer frem, vil han give jer sejr over dem, ikke i hast, men gradvis, for at de vilde dyr ikke skal tage overhånd i landet. Herren vil udlevere jeres fjender til jer og skabe frygt og forvirring iblandt dem, så I kan hugge dem ned. Han vil overgive konger til jer, og I skal udrydde dem, så deres slægt går til grunde. Ingen skal kunne holde stand imod jer.” Mere her: Israelsk rabbiner Ovadia Yosef - Ikke-jøder eksisterer kun for at tjene Jøder.

Livsvarigt fængsel

Alle de ti anklagede erklærede sig ikke skyldig i torsdags, sagde advokat Marc Agnifilo, som repræsenterer Wolmark. Hvis de bliver dømt, sagde han, risikerer de livsvarigt fængsel.

'Martin er meget afholdt i sit samfund og i sin familie. Forhåbentlig vil han blive løsladt [mod kaution] så han kan forsvare sig mod disse anklager som en fri mand, ' sagde Agnifilio.

Avraham Moskowitz, Epstein's advokat, understregede den store betydning af det emne som er omdrejningspunkt for sagen.

'Det eneste jeg kan sig er, som det gælder i de fleste sager, at der er to sider til enhver historie. Denne sag handler om et meget alvorligt problem i det ortodoks-jødiske samfund, og vi vil præsentere et forsvar når tiden er moden.'

Han sagde at rabbinerens familie har det godt.

'De klarer sig så godt som man kan forvente underomstændighederne. Det er selvfølgelig en meget svær situation når ens far eller ægtemand er i fængsel, ' sagde han.

Navnene på de advokater som repræsenterer de andre anklagede is sagen var ikke opført i restdokumenterne. CNN var ikke i stand til at komme i kontakt med dem for kommentar.

FBI sagde at agenter havde udført aktioner på to ejendomme onsdagaften; et hjem i Brooklyn og Yeshiva Shaarei Torah i Suffern, New York.

Kilde:

CNN Religion 10 oktober 2013 - FBI: Rabbis plotted to kidnap husbands, force divorces (Allie Malloy and Jessica Ravitz, CNN)

Relateret:

Balder Blog 23 august 2013 - Ukraine: Jødisk hatespeech hærværk mod kristent kors - Overrabbiner vil fjerne graffitien korset

Balder Blog 15 august 2013 - Israel: Rabbiner udsteder forbud mod håndtryk mellem mænd - fare for ’syndige tanker’

Balder Blog 1 august 2013 - Israel: Nyvalgt Ashkenazi overrabbiner David Lau fordømt for udtalelse om ‘niggere’

Balder Blog 24 juni 2013 - Australien - Sexmisbrug - Rabbiner: Unge Goyims (ikke-jøder) tænker på sex fra de er fem år gamle

Balder Blog 22 juni 2013 - Israel: Overrabbiner Yonah Metzger arresteret - mistænkt for bedrageri, bestikkelse og pengevask

Balder Blog 28 november 2012 - Brooklyns Ortodokse Jøder - Oprørsk pige sendt til rabbiner for vejledning blev misbrugt seksuelt i stedet (Rabbinerne Nechemya Weberman, Abraham Rubin, Hertzka, Jacob & Joseph Berger)

Balder Blog 20 maj 2012 - Israel - Leder af Shaspartiet: Forbudt for troende læger at redde ikke-jøders liv på sabbat

Balder Blog 9 maj 2012 - Israel - Jerusalem: Annoncer og flyveblade advarer forældre af jødiske piger mod arabiske mænd

Balder Blog 6 maj 2012 - Arven: Det jødiske folks genetiske historie - Ny bog fra den jødiske arvelighedsforsker Harry Ostrer [Moderne jødisk racelære]

Balder Blog 18 april 2012 - Jødisk racisme på USAs universiteter: Hvide betaler hele prisen for ‘positiv særbehandling’ [Ikke en påstand men som statistikkerne viser en realitet]

Balder Blog 8 marts 2012 - Jøder fejrer Purim-massakren: Fordømt være alle ikke-jøder - velsignet være alle Jøder

Balder Blog 10 januar 2012 - Israel - Bosætter-leder i Chabad-avis: Afskaf demokratiet og indfør judaisk lov

Balder Blog 30 september 2011 - Jødiske organisationer ringer alarmklokkerne over stigning i antallet af blandede ægteskaber blandt europæiske studerende

Balder Blog 30 juni 2011 - Israel: Protester mod anholdelse af bosætter-rabbiner Dov Lior - der godkender drab på ikke-jøder

Balder Blog 22 april 2011 - Ingen religionsfrihed for Jøder i England: Yosef Elitzur, israelsk rabbiner bandlyst

Balder Blog 13 februar 2011 - Israelsk Parlamentsmedlem - Likud: Mere uddannelse for at bekæmpe blandede ægteskaber

Balder Blog 17 januar 2011 - Israelsk rabbiner Dov Lior: ‘Ikke-jødisk sperm fører til barbarisk afkom’

Balder Blog 19 oktober 2010 - Israelsk rabbiner Ovadia Yosef - Ikke-jøder eksisterer kun for at tjene Jøder

Balder Blog 30 juli 2010 - Israel: Rabbiner Yitzhak Ginsburg arresteret for bog som opfordrer til drab på ikke-jøder

Balder Blog 21 juni 2010 - Rassenschande i Israel - Araber 18 måneder i spjældet for sex med Jødinde

Balder Blog 4 oktober 2010 - Israelsk rabbiner: I orden at jødiske kvinder går i seng med fjenden

Balder Blog 2 oktober 2010 - Hvordan man forebygger blandede ægteskaber - af Rabbi Kalman Packouz

Balder Blog 30 juli 2010 - Israel: Rabbiner Yitzhak Ginsburg arresteret for bog som opfordrer til drab på ikke-jøder

Balder Blog 12 november 2009 - Rabbiner Yitzhak Shapira: Jøder må dræbe ikke-jøder inklusiv spædbørn

Balder Blog 23 oktober 2009 - Israel Apartheid - Ashkenazi-jøder: Sefardiske piger har dårlig indflydelse

Balder Blog 20 september 2009 - Israel: Kommune og politi beskytter unge jødiske piger mod mænd fra etniske minoriteter

Balder Blog 7 september 2009 - Israel: Statsstøttet kampagne mod blandede ægteskaber rettet mod Jøder udenfor Israel

Balder Blog 2 september 2009 - Nur Khazaren - Schwarzes nie - racediskrimination mod negre i israelske skoler lovligt

Balder Blog 22 marts 2009 - Hærens rabbinere under Gaza: Dette er en religiøs krig - ok at dræbe civile

 


Print Post