Ben Zygier - Liv og død af Prisoner X

 
  Ben Zygier - mislykket Mossadagent

For nylig dukkede en fascinerende artikel op i Fairfax-aviserne i Australien angående Ben Zygier, den i Melbourne-fødte Mossadagent, som for nyligt blev fundet hængt i sin celle i TelAviv, Israel.

Resultatet af en fælles undersøgelse lavet af Fairfax i Australien og Der Spiegel i Tyskland med navnet 'Liv og død af fange X', skitserer den række af hændelser som førte til Zygiers anholdelse, fængsling og selvmord i et israelsk fængsel.

Som forfatteren, Jason Koutsoukis udtrykker det, 'var Ben Zygier ansvarlig for én af de mest alvorlige brud på sikkerheden i israelsk historie, et sikkerhedsbrud, som førte direkte til tilfangetagelse af to af Israels mest værdsatte libanesiske informanter.'

Selv om dette i sig selv er en interessant historie, sætter Zygier-sagen også fokus på det problematiske i at det er tilladt australske Jøder at have både australsk og israelsk statsborgerskab, og specielt afslører det, hvordan den israelske efterretnings og sabotage-tjeneste Mossad målrettet går efter at rekruttere disse individer med dobbelt nationalitet for at kunne bruge deres australske pas som dække for deres operationer - derunder som dække for likvideringer.

Artiklens generelle tone er sympatisk mod Zygier, hvis historie beskrives som 'det tragiske fald af en passioneret Zionist, en ung mand som ønskede sig et heltemodigt liv, og som på grund af sine egne mangler, villigt forærede så meget sensitiv information til fjenden, at det blev til en af de værste sikkerhedsbrister i Israels 65-årige historie'.

Mediernes hvidvaskning

Det er temmelig bizart at en israelsk spion, som forrådte sin australske nationalitet ved at bruge sit pas til at udføre spionageopgaver for et andet land, bliver beskrevet i en australsk avis som en mand hvis styrt var 'tragisk'. Zygier var en skamløs forræder af sit fødeland, og man kan konkludere at hans fald til sidst, ikke var 'tragisk', men var helt fortjent.

Ben Zygier blev født i 1976 i Melbourne i en velhavende jødisk familie. Hans far åbnede et levnedsmiddels-fabrikations-firma, og blev en ledende figur i Melbournes jødiske samfund, og tjente som 'Chief Executive of the Jewish Community Council of Victoria'. Uddannet på jødiske skoler blev Zygier hurtigt en passioneret Zionist, og blev medlem af den zionistiske ungdomsbevægelse Haskomer Hatzair.

Efter at være begyndt på at læse Jura ved Monash-universitetet, men opgav sine studier og flyttede til Israel. Her endte han med at bo i Kibbutz Gazit tæt på Israels grænse med Libanon. Der mødtes han med en anden australsk-født Jøde Daniel Leiton og de to blev venner.

Koutsoukis bemærker at 'Leiton først mødte Zygier sidst i firserne i Melbourne. Allerede dengang, siger han, delte de to teenagere en urokkelig tro på Zionismen, og gjorde Zygier det allerede klart at han ville 'lave Aliyah' [make Aliyah], et ord der beskriver den handling en diaspora Jøde foretager sig når han eller hun indvandrer til staten Israel.

En anden af Zygiers venner; Lion Brand beskriver ham som 'tydeligvis smart, og klar til at forsvare Israel mod dets fjender, uanset prisen'.

Derefter antog Zygier israelsk statsborgerskab under det adopterede hebraiske navn Ben Alon. Derefter 'flagrede han frem og tilbage mellem Israel og Australien, fuldførte sin jurauddannelse ved Monash-universitetet, og fuldførte sin militære værnepligt i Israel.'

I begyndelsen af år 2000 begyndte det Israelske Institut for Efterretninger og Særlige Operationer (kendt som 'Mossad'; det hebraiske ord for 'Institut'), sin allerførste offentlige rekrutterings-kampagne. Der kom annoncer i den israelske presse som lovede 'sit livs job' og påstod at 'Mossad er åben, ikke for alle, men for nogle få, måske for dig.'

Fremmed pas

 
  Forfalsket australsk pas brugt ved mordet på Hamasleder Mahmoud Al Mabhouh i 2010

Zygier reagerede på annoncen, og hans ansøgning blev varmt modtaget. Dette fordi som Koutsakis påpeger: 'For en organisation som Mossad, som er afhængig af dens evne til at sende sine agenter bag fjendens linjer uden at vække mistanke, giver Jøder med udenlandsk nationalitet som er født i det pågældende land en uvurderlig bonus i form af fremmede pas som ikke har noget link til Israel'.

Mens Zygier forfulgte sin juridiske karriere, først hos et jødisk advokatfirma i Melbourne, og derefter i Tel Aviv, var Mossad i gang med at evaluere hans potentielle egnethed som spion. De interviewede ham som del af en psykologisk vurdering for at finde om han havde 'åbenlyse fejl eller karakteregenskaber som kunne diskvalificere ham mht. en karriere i den ulovlige efterretningstjeneste.'

Zygier blev formelt optaget af Mossad i december 2003, og undergik en intensiv ét år lang træningsprogram som 'indbefattede teknikker til at forfalske resumeer og andre dokumenter, og hvordan man skulle manipulere folk.'

I begyndelsen af 2005 blev Zygier sendt på sin første mission til Europa med instruktioner om at infiltrere firmaer som handlede med Iran og Syrien. Zygier udsøgte sig et teknologisk firma i Milano, og derefter andre selskaber i Østeuropa og på Balkan.

I mere end halvandet år, arbejde han i forskellige roller for et mellemstort europæisk firma med ekstensive forretningsinteresser i hele Mellemøsten og den Persiske Bugt, derunder Iran. Zygier blev anset for at være intelligent og kapabel, men Zygiers forfejlede handlinger, som på et tidspunkt var grunden til at en stor kunde afbrød forbindelsen til firmaet, førte til at han blev fyret.

Zygier fik ingen informationer med strategisk betydning for Israel mens han arbejdede for firmaet, og utilfreds med sin præstation, blev han kaldet tilbage fra marken i midten af 2007, og fik et kontorjob ved Mossads hovedkvarter i Tel Aviv.

Koutsoukis bemærker at:

Inde i Mossads sekskantede hovedkvarter tæt på Tel Avivs motorvej Nr. 5 er organisationen delt op i tre hovedafdelinger.

Keshet, som betyder 'regnbue' på hebraisk, er den første afdeling, og er ansvarlig for overvågning og andre former for hemmelig informationsindsamling.

I Caesare-afdelingen, som er opkaldt efter den nærliggende oldgamle romerk bosættelse, har Mossads 'aktionsstyrke' hjem; den afdeling hvor mænd og kvinder forbereder og planlægger angreb i udlandet.

Den største afdeling hedder Tzomet, som er hebraisk for 'vejkryds', en mere bureaukratisk, mindre glamourøs afdeling som beskæftiger sig hovedsageligt med evaluering og analyse af de informationer som løber ind.

Zygier blev sat til at arbejde i Tzomet-afdelingen. Mens han arbejdede der havde han på grund af nylige ændringer i strukturen af denne afdeling, usædvanlig stor adgang til indkommende informationer fra mossad-agenter i marken.

 
  Ziad al Homsi - Libanon - Mossad

Det viste sig senere at Mossad havde begået en stor fejl ved at give Zygier adgang til afgørende informationer. I foråret 2009 lykkes det for den libanesiske sikkerhedstjenester at afsløre adskillige israelske spionagenetværk.

Mustafa Ali Awadeh, en vigtig israelsk agent i Libanon blev arresteret. Derefter ransagede libanesiske specialenheder den 61-årige Ziad al-Homsi, og arresterede ham pga. af mistanke om spionage til fordel for Israel. Specielt anholdelsen af Homsis chokerede den libanesiske offentlighed, fordi han tidligere havde fungeret som borgmester, og blev betragtet som en krigshelt for sine bedrifter, såsom hans kamp for PLO mod Israel, og for den syriske hær i den libanesiske borgerkrig.

Det viste sig senere, at Homsi havde været israelsk spion siden 2006, og havde modtaget omkring 100.000 dollars for sine informationer.

Hvor vigtigt Homsi var for Mossad understreges af det faktum at han under afhøringerne oplyste at 'han havde fortalt sine israelske føringsofficerer ['handlers'] a han ville kunne føre dem til Hassan Nasrallah, lederen af Israels dødsfjende; Hizbollah, som har levet i skjul i årevis, og derved havde banet vejen for endnu et snigmord'. Anklagen mod Homsi afslørede hvor langt Mossad vil go for at rekruttere et værdifuldt emne som Homsi.

Ifølge Homsi var en kinesisk mand ved navn 'David' kommet til hans landsby i Libanon, havde introduceret sig selv til Homsi som en ansat ved Beijings udenrigstjeneste, og havde sagt at han ønskede at skabe handelsforbindelser i Libanon.

Ved et forretningsmøde i Libanon inviterede 'David' Homsi til Beijing for at deltage ved en handelsmesse, og fortalte ham at invitationen kom direkte fra den kinesiske regering. Homsi nød et succesrigt besøg til Beijing, hvor han blev lovet løn for sine tjenester.

Senere blev han inviteret til at tale ved et andet møde i udlandet; denne gang i Bangkok. Men i stedet for at tale om forretninger, begyndte dem på den anden side af bordet at udfritte Homsi om hvad han vidste om tre israelske soldater som havde været savnet siden et slag i 1982 hvor Homsi havde kæmpet på arabernes side.

'Det er i dette øjeblik at den anklagede bliver klar over at han har at gøre med Israelere som arbejder for Mossad, som intet har at gøre med import-eksport-firmaer eller tjenester som søger efter savnede personer,' står der i anklageskriftet mod Homsi.

Homsi indvilligede i at arbejde for Mossad, som forsynede ham med en computer og et manipuleret USB-flash-drev, samt et apparat som så ud som et musikanlæg, men som i virkeligheden var en sender som kunne overføre beskeder. Alle disse ting blev beslaglagt da han blev arresteret. Homsi var, ifølge general Ashraf Rifi, lederen af den libanesiske efterretningstjeneste, én af de allervigtigste fangster hans tjeneste nogensinde havde gjort. Homsi blev senere dømt til 15 års fængsel med hård straffearbejde.

Arrestationen af Awadeh og Homsi repræsenterede den største modgang som Mossad havde oplevet i årtier. Opmærksomheden blev derefter rettet mod spørgsmålet om hvordan det var lykkedes Libaneserne til at afsløre disse agenter.

 

På dette tidspunkt fik Israelerne et tip om at samtaler med Hizbollah antydede at en Mossadagent som på dette tidspunkt befandt sig i Australien, kunne være i fare. Det stod snart klart, at denne agent vat Ben Zygier, som med Mossads velsignelse var vendt tilbage til Australien i foråret 2009, for at læse videre på Monash-universitetet.

Bekymret for hans sikkerhed efter afsløringen af, at Hizbollah nu kendte hans identitet, blev Zygier beordret tilbage til Tel Aviv af sine mossad-overordnede i januar 2009.

Da han var vendt tilbage til Israel, 'mente hans overordnede at der var noget mærkeligt ved hans opførsel', og at 'mistanke blev rejst at han måske havde spillet en rolle ved anholdelserne [af de israelske spioner] i Libanon'.

Disse mistanker, blev ved med at vokse indtil 2010, da den indenlandske israelske efterretningstjeneste 'Shin Bet' endeligt arresterede Zygier. Under intense forhør afslørede han sin forbindelse til arrestationerne i Libanon i 2009. Det viste sig, at Zygier i et forsøg på at generhverve sig rollen som hemmelig Mossadagent, havde indladt sig på at begynde en uautoriseret mission uden at fortælle om det til sine overordnede.

Kousakis forklarer:

Zygier, tilsyneladende frustreret af sin nedgradering til at kontorjob, havde besluttet at tage sagen i sine egne hænder, og finde en måde hvorpå han ville kunne rehabilitere sin reputation i organisationen.

Zygier indrømmede at han på et tidspunkt i 2008, inden han 'blev sent på ferie' og flyttede til Australien, var fløjet til Østeuropa for at møde en mand som han vidste, havde tætte forbindelser til Hizbollah, med den hensigt at gøre denne person til dobbeltagent. I stedet for rapporterede manden Zygiers forsøg på at rekruttere ham til Beirut, og begyndte at spille den samme rolle som Zygier, bare modsatrettet.

Uden at Zygier opdagede det rapporterede manden hver eneste detalje om sine kontakter med Zygier til Hizzbollah-ledelsen i Beirut. Israelske embedsmænd mener at selv Nasrallah blev holdt underrettet.

Kontakten mellem Zygier og manden fortsatte i månedsvis. Da manden bad Zygier om at bevise at han virkelig var Mossadagent, indvilligede Zygier, og begyndte at forsyne ham med ægte informationer fra Tel Aviv, derunder navnet af Ziad al-Homsi og
Mustafa Ali Awadeh, Mossads to top-agenter i Libanon.

Israelske embedsmænd med adgang til undersøgelsen siger at da Zygier blev arresteret, fandt man at han bar på en CD med endnu mere hemmelig materiale fra Tzomet-afdelingen [Mossad], som de mener at han også havde haft i sinde at overgive dem til den anden side.

Ved sine klodsede forsøg på at forbedre sin reputation som blev skabt af hans tidligere forfejlede mission i Europa, blev Zygier uden at ville det en kanal for information som strømmede fra Tel Aviv til Hizbollah.

 

Koutsoukis citerer en israelsk embedsmand som havde observeret at 'Zygier var løbet ind i én som var langt mere professionelt end han selv var'. Mens israelske agenter tidligere havde skiftet side, havde en regulær Mossad-ansat aldrig gjort hvad Zygier gjorde, ved helt og holdent at blive en dobbeltagent.

Koutsoukis påpeger at Zygier-sagen repræsenterer 'et bittert nederlag for Mossad, men for Hizbollah en af de sjældne lejligheder hvor en arabisk efterretningstjeneste vand over sin jødiske modstander'.

Dømt til en principielt livsvarig indespærring, blev Zygier (som var kendt hos israelerne som 'Prisoner X') den 15. december 2012, fundet hængt i sin højsikrede fængselscelle.

Jeg fortsætter senere med oversættelse af den sidste del af artiklen, som omhandler de konsekvenser som Zygiers forræderi mod sit fødeland kan få, blandt andet omkring dobbelte statsborgerskaber.

Oversat fra:

Occidental Observer april 2013 - Ben Zygier and Israeli’s Abuse of Australian Passports (Brenton Sanderson)

Relateret:

Balder Blog 24 januar 2012 - Danish Middle East expert: EU sanctions against Iran serve to please the Israel Lobby in order to secure Obama's reelection

Balder Blog 20 januar 2012 - Atlanta Jewish Times redaktør og Israel-firster Andrew Adler: Israel bør overveje at myrde Obama

Balder Blog 16 januar 2012 - Mossad-spioner udgav sig for CIA-agenter - rekrutterede terrorister mod Iran

Balder Blog 20 juli 2011 - New Zealand: Israeler som døde under jordskælvet i februar - Mossadagent på spionopgave

Balder Blog 21 november 2010 - Tyskland: Fhv. Slesvig-Holsten-præsident Uwe Barschel omkom i 1987 - Nyt spor peger på Mossad

Balder Blog 23 august 2010 - Amerikansk forfatter J.P. Bellinger: Dariusz Ratajczak - polsk historiker - myrdet af Mossad?

Balder Blog 15 juni 2010 - Polen: Fængslet Mossadagent Uri Brodsky skal udleveres til Tyskland

Balder Blog 4 april 2010 - Israel censurerer nyhed om Mossads morderbander - Israelsk journalist flygtet til England

Balder Blog 23 marts 2010 - London: Israel bliver nu formelt anklaget for Mossad-mord

Balder Blog 24 januar 2010 - Amerikansk Jøde var Israelsk spion - NASA medarbejder Stewart David Nozette sigtet

Balder Blog 28 november 2009 - Sir Oliver Miles kritiserer indsættelse af zionistiske Jøder ved Irak kulegravning

Balder Blog 25 november 2009 - Israelsk politi arresterer mislykket Mossad terrorist

Balder Blog 9 oktober 2009 - England: Efterretningstjeneste MI5 frygtede jødisk terrorisme

Balder Blog 8 juli 2007 - Lewis Scooter Libby havde langvarig karriere som Mossad Agent

Balder Blog 4 oktober 2007 - Chicago Tribune - Nye afsløringer om angrebet på det amerikansk spionskib USS Liberty


Print Post