I tirsdags erklærede den ungarske forfatningsdomstol en lov som forbød offentlig brug af 'symboler på totalitær magt' for ugyldig

 
  Svastika - Carlsberg Elefant

Blandt de berørte symboler er hammer og segl, det nationalsocialistiske svastika, og den femtakkede røde stjerne. Ifølge domstolsafgørelsen forbrød forbuddet sig mod ytringsfriheden og var ikke udformet specifikt nok.

Fra maj af vil det være lovligt at bære sådanne symboler i Ungarn. De seneste ti år har brug af symbolerne været forbudt, og overtrædelse kunne straffes med bøde. Pravda.sk rapporterer at de forbudte symboler også omfatter SS-insignier og pile-korset, symbolet af de ungarske Fascister.

Heineken logo var et problem

I 2005 blev Heineken-concernen sagsøgt i Ungarn over den femtakkede stjerne på firmaets logo. Heineken forsvarede sig med at dets røde stjerne havde været firmaets logo siden dets oprettelse i 1863, og at det var et gammelt bryggerisymbol. Under den kolde krig farvede firmaet den røde stjerne hvid med en rød kant, hvorefter man vendte tilbage til det gamle symbol efter kommunismens fald.

 
Heineken - femtakket rød stjerne  

Dette var ikke Heinekens første retssag. Under tidligere sager havde retten udtalt at det ikke kunne bevises at den røde stjerne i logoet repræsenterede promovering af Kommunisme.

Kommunist fik bøde

Nyhedsportalen Sme.sk rapporterer at forslaget til at afskaffe forbuddet af disse symboler blev fremsat i 2008 af den kommunistiske politiker Attila Vajnai, som havde fået en bøde for at gå med en badge påtrykt en rød stjerne. På dette tidspunkt retfærdiggjorte retten sin beslutning ved at påstå at hammer og segl, den røde stjerne og svastikaen var 'symboler for despotisme'.

De ungarske Kommunister protesterede mod sammenligningen af kommunistiske og nationalsocialistiske symboler, og Kommunisten Vajnai vendte sig mod den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (ECtHR).

Retten i Strasbourg dømte til fordel for Vajnai, og besluttede at røde stjerner ikke udelukkende symboliserer totalitære regimer. Det ungarske parlament protesterede i sommers mod dommen og nægtede at ændre loven.

 
  Hammer og Segl - Symbolet på massemordet på en snes millioner Europære luftes stolt i København.

Men der var dog en risiko for at landet ville tabe den ene retssag efter den anden som et resultat af dommen. Derfor har den ungarske Forfatningsdomstol nu afskaffet den kontroversielle lov under indtryk af Strasbourg-domstolens dom.

Loven blev oprindeligt vedtaget i halvfemserne af den konservative statsminister Victor Orbáns regering, som også leder landet i dag. Regerende politikere i Ungarn kritiserede beslutningen fra i tirsdags.

MTI presseagenturet rapporterer at de vil ændre grundloven for fortsat at kunne opretholde et forbud mod totalitære symboler.

'Alle og enhver vil kunne gå demonstrativt rund med en rød stjerne et SS-tegn eller en svastika,' erklærede Antal Rogan, formand for Fidesz parlamentsmedlemmer.

Rogan er bekymret over at en ophævelse af loven, som skulle træde i kraft i maj, kunne støde ungarske Jøder og mennesker som blev forfulgt af det kommunistiske regime.

Kilde:

EuroNews 21 februar 2013 - Hungary: Swastikas, SS symbols legal to display as of May

Relateret:

Balder Blog 1 februar 2013 - Ungarn: Første dom nogensinde for holocaustbenægtelse (György Nagy)

Balder Blog 1 februar 2012 - Litauen: Ligelig fordømmelse af Nazistiske og Kommunistiske forbrydelser kritiseres af Jøder

Balder Blog 20 januar 2013 -Vi har brug for STÆRKE MÆND - Flere som Ungarns Viktor Orban!

Balder Blog 18 marts 2011 - Canada: Konservativt parlamentsmedlem ønsker mindesmærke for Holodomor; det kommunistiske holocaust - hvor mange Jøder spillede en rolle som bødler

Balder Blog 16 maj 2010 - Skal ses! Højtplaceret KGB agent om hvordan kommunisterne har infiltreret samfundet

Balder Blog 18 august 2009 - Arresteret: Mikhail Suprun russisk historiker forskede i kommunismens ofre

Balder Blog 29 november 2009 - Censur: Polen indfører forbud mod kommunistiske symboler - Jøder protesterer

Balder Blog 7 marts 2009 - Rusland vil indføre statsautoriseret historieskrivning efter tysk forbillede

Balder Blog 18 november 2011 - Ungarn: Holocaustoverlevende anklager Nobelprisvinder Elie Wiesel via retssag mod rabbiner

Balder Blog 1 oktober 2010 - Ungarn: Nationalister fik medhold i retten - Jobbik valgvideo skal vises i TV

Balder Blog 25 september 2010 - Ungarn: Jobbik Nationalister vil straffe benægtelse af sigøjnerkriminalitet

Balder Blog 16 juli 2009 - Ungarnske og Britiske patrioters første taler i EU-parlamentet (Krisztina Morvai, Jobbik - Nick Griffin, BNP)

Balder Blog 3 juli 2009 - Ungarn: Grundlovsændring forpurret - Nederlag for den jødiske censurlobby

Balder Blog 8 juni 2009 - Ungarns nationalsindede parti Jobbik stormede ind i EU-parlamentet med 3 pladser

Balder Blog 23 juli 2008 - Ungarn: Kuruc.info - succesrig patriotisk nyhedsportal ramt af højrefobisk censur

Mosaisk Upps - Ungarns præsident modstår jødisk pres

Henry Makow - Holocaust and Holodomor (Oprindelse af anti-jødiske sentimenter i Østeuropa)

DESIP april 2007 - Holocaust and Holodomor - By Nicholas Lysson


Print Post