Gerhard Menzel som var officer i den tyske hær under Anden Verdenskrig som i dag er 89 år gammel, forlanger erstatning for umenneskelig tortur i et specielt dertil indrettet britisk torturfængsel, hvor man havde interneret Tyskere som blev mistænkt for at spionere til fordel for Sovjetunionen.

Georg Menzel var døden nær og vejede kun 49 kilo efter opholdet i det britiske torturfængsel.

En mand af ære

I dag kræver den 89 årige ifølge det tyske magasin Focus en erstatning fra den britiske statsminister David Cameron, som Menzel anser for at være 'en mand af ære'.

I den samme britiske lejr blev en overlevende fra kz-lejren Buchenwald torteret med instrumenter som briterne havde 'arvet' fra Gestapo.

Den sidste overlevende af et britisk forhørscenter som efter Anden Verdenskrigs afslutning blev oprettet i den tyske delstat Niedersachsen, kræver finansiel kompensation.

Den nu 89 årige ingeniør Gerhard Menzel fra Lindau sagde at Storbritanien bør betale en erstatning for de lidelser han har gennemgået. 'Statsminister David Cameron vil sikkert have forståelse, han er jo en mand af ære,' sagde Menzel ifølge det tyske magasin Focus.

Menzel, som som den gang var 23 år gammel og var 1.85 meter høj var i lejren som blev drevet af den britiske efterretningstjeneste i Bad Nenndorf ved Hannover ved hjælp af tortur og bevidst udsultning blevet reduceret til en vægt på 49 kilo under sit otte måneder lange fængselsophold.

Fotos af Menzel fra de britiske nationale arkiver blev kommenteret af en lejrlæge med følgende ord: 'Et levende skelet', og 'han kunne hverken gå eller stå uden hjælp, og kunne kun tale med stort besvær, fordi hans tunge og læber var svulmet op og brudt åben'. Menzel var inden sin anholdelse fejlagtigt blevet udpeget som Sovjetisk spion.

Håndjern på ryggen i 16 dage ad gangen

Menzel fortalte at han var blevet torteret ved hjælp af tomme- og skinnebens-skruer, fik knytnæver i ansigtet og havde nogle gange hænderne bundet på ryggen med håndjern i op mod 16 dage ad gangen, og blev ved nogle lejligheder overhældt med iskold vand hver halve time, skrev Focus.

Han siger at han vil tage juridiske skridt nu, næsten 70 år efter hændelserne, fordi han er det britiske torturfængsels sidste tilbageværende overlevende. Ingeniøren fra Lindau i syd-Tyskland vil nu have sin sag behandlet i den britiske High Court, i det som menes at være den allerførste sag om erstatningskrav fra et medlem af de tyske væbnede styrker. Sagen ventes at begynde i næste måned.

Den forbudte landsby

Forhenværende Nationalsocialister, medlemmer af SS og mistænkte kommunister blev forhørt af Briterne i Bad Nenndorf mellem juni 1945 og juli 1947. Det påstås at der foregik fingerede henrettelser i fængslet, og adskillige fanger begik selvmord eller døde af sult eller udmættelse.

Lokale beboere siger at de plejede at høre skrig fra fængslet, som blev kendt som 'das verbotene dorf'; den forbudte landsby.

Behandlingen af 372 mænd og 44 kvindelige fanger førte til en undersøgelse af Scotland Yard detektiven inspektør Tom Hayward. Fire af Bad Nenndorfs britiske officerer kom for en militær domstol i 1948. Én af dem blev dømt for forsømmelse.

Hr. Menzel var én af 12 fanger som blev overført fra Bad Nenndorf. Alle blev beskrevet som værende udmagrede og klædt i laser. Tidligere ankomne havde også været døden nær på grund af udsultning, og havde ar efter tortur med skinnebebs-skruerne og bank, ifølge notater som blev lavet den gang.

Anerkendelse af ofrenes lidelser

Georg Menzel sagde: 'Hvad som helst jeg vinder vil være et tegn på en anerkendelse af, at i hundredvis af andre mennesker er blevet torteret sanseløst og formålsløst på dette sted.

'De sagde at jeg var en kommunistisk spion, men det var vrøvl. Jeg var et offer for paranoia over Stalin'.

Torterede også jødisk kommunist

Som det fremgår af dokumenter fra den britiske hemmelige tjeneste MI-5, blev i forhørslejren også en jødisk kommunist som havde overlevet opholdet i kz-lejren Buchenwald, torteret som angivelig Sovjet-spion. De torturverktøjer som blev benyttet stammede fra en Gestapo-kælder i Neuengamme ved Hamburg.

Journalister fra Focus fandt på soldaterkirkegården i Bad Nenndorf en grav, hvor i der ifølge inskriptionerne ligger en britisk underofficer. I virkeligheden ligger der i graven en SS-mand som havde arbejdet for den amerikanske hemmelige tjeneste som blev myrdet af Briterne under anholdelsen.

Kilder:

Daily Mail 21 januar 2013 - 70 years on, Nazi soldier sues UK over 'torture jail' where hundreds of German prisoners were held suspected of being Communist spies

Focus 20 januar 2013 - Nach dem Zweiten Weltkrieg Briten folterten vermeintliche Ost-Spitzel

Relateret:

Daily Mail 26 oktober 2012 - How Britain tortured Nazi PoWs: The horrifying interrogation methods that belie our proud boast that we fought a clean war (Ian Cobain)

Herald Scotland 12 november 2012 - Edinburgh doctor brainwashed Nazis


Print Post