For nyligt gjorde en norsk professor ved Bergens Universitet; Frank Aarebrot, sig bemærket ved at udtrykke bekymring over efter hans mening 'manglende journalistisk kvalitet' hos bloggere, i artiklen 'Journalister mister grepet på nett'.

Vi ser at mer eller mindre forvirrede mennesker søker å bekrefte sitt virkelighetsbilde gjennom nettforum og blogger som ikke har gjennomgått journalistisk kvalitetskontroll eller kildekritikk, [..]

Det har både Uriasposten og Snaphanen skrevet mere om.

 
  Knud Rasmussen og hans 7. Thule-ekspedition i 1932-33 tog billederne i forbindelse med en grænse strid [grænsestrid] med Norge. (Foto: Arktisk Institut i København)
   
  Følgende sætter også mange journalister på prøve i dagens Danmark. Her Karina Oddershede Dahlgaard i gårsdagens Jyllands-Posten: 'Den lille pige havde set fotografiet af hende [sig] selv, som på det tidspunkt havde vundet Pulitzer-prisen.'

Nu ville tilfældet, at jeg her til morgen faldt over en artikel i Ekstra Bladet; 'Global opvarmning? Så tjek de her 1920'er fotos', skrevet af en Søren K. Jakobsen, og publiceret den 31. maj 2012.

I artiklen forekommer så uendelig mange sprogbøffer, at Ekstra Bladets chefredaktør faktisk burde overveje at sende manden en tur tilbage til folkeskolens 9. klasse, inden han får lov til at skrive for bladet igen. Eller i det mindste ansætte nogle korrekturlæsere.

At kaste med sten når man bor i et glashus

Nu skal man være forsigtig med at kaste med sten, når man selv bor i et glashus. Og Balder Blog vrimler også med sprog og slåfejl, begået af undertegnede, som derudover har et noget anarkistisk forholdt til både kommatering og kapitalisering. Dog tror jeg ikke man vil kunne finde så mange fejl samlet i én enkel artikel, som i den førnævnte artikel fra Ekstrablads-journalisten Søren K. Jakobsen... Stavefejl, slåfejl, grammatiske fejl og dårlig sprogstil i én uendelighed...

Hvis system-journalisternes omgang med sproget også afspejler deres artiklers indholdsmæssige kvalitet, så tror jeg dog at de fleste bloggere kan være meget rolige ved sammenligning...

Læs Ekstra Bladets artikel først.

Ekstra Bladet 31 maj 2012 - 'Global opvarmning? Så tjek de her 1920'er fotos (Søren K. Jakobsen)

Hernede så nogle af de sprogbøffer som jeg fik øje på...

Global opvarmning? Så tjek de her 1920'er fotos [disse fotos fra 1920'erne]

at genskabe [skabe] et mere præcist billede at [af] gletsjernes udvikling [i] Grønland og den globale opvarmnings påvirkning af dem.

Fotografierne der blevet taget i forb. [malplaceret forkortelse] med en græsnestrid [grænsestrid] med Norge forsvandt efter at have være [været] hemmeligstemplede [hemmeligtstemplede] og låst inde i et arkiv.

Eller også har forskerne været nødsaget til at foretage sammenligninger mellem nutidens triste kendsgerning om afsmeltningen af gletsjerne i Grønland og situationen for tusinder af år siden, hvor klimaet også havde sine 'ups and downs' [hvorfor engelsk her, når der findes et fint dansk udtryk - havde sine op og nedture - og så ville man også kunne have sparet anførselstegnene]

[..] og dermed ændringer i naturen.

Mangel på beviser
Dvs. at observationerne enten har været meget nye eller meget gamle, [Hvad er det for en måde at begynde en sætning på? Forslag: '... og dermed ændringer i naturen; dvs. at ...']

De nye fotos bidrager dermed til en mere eksakt videnskab og ny viden. [måske for fluekneppere, men kønt og eksakt er det ikke]

Analyser af fotografierne viser at gletsjerne i 1930'erne trak sig tilbage med samme voldsomhed [hastighed] som i dag grundet, grundet [indlysende dobbeltkonfekt] en særligt varm periode i 1920'erne og 1930'erne.

Varme på højde med i dag [temperaturer på niveau med det vi måler i dag]

- Ud fra disse luftfotos, [der mangler et 'og af'] andre taget af amerikanerne under krigen, andre igen [og igen af andre] i 70'erne og 80'erne og [af] satellitfotos eller spionfotos fra 60'erne under Den Kolde Krig har vi kunnet dannet [kunnet danne] os et klart billede af, hvordan gletsjerne har udviklet sig over en så relativ kort periode i historisk sammenhæng. [hvordan gletsjerne har udviklet sig over en, set i historisk sammenhæng, så relativ kort periode.]

Bl.a. var der varme temperaturer [målte man højere temperaturer] i begyndelsen af 20’erne og 30’erne på højde [på niveau] med dem [vi ser] i dag, som påvirkede gletsjernes afsmeltning.

Mange gletsjere oplevede dengang en afsmeltning på højde [med] og højere, end hvad vi har set de seneste 10 år. [Hvem var det som oplevede?]

Da det senere blev koldere igen i 50-60'erne stoppede afsmeltningen og for en stor dels vedkommende begyndte gletsjerne rent faktisk at vokse, [og mange gletsjere begyndte rent faktisk at vokse]

[..] siger lektor og forskningsleder Kurt H. Kjær som samtidig [samtidigt] understreger:

- Men der skal ikke herske tvivl om, [at der ikke skal herske tvivl om]

[..] at hvis det fortsætter med at blive varmere og varme [varmere] i Grønland, så har vi store problemer med afsmeltningen af gletsjerne.

Hvad mener du disse nye data/oplysninger fortæller om klimaet og den globale opvarmning. [spørgsmålstegn mangler] Påvirker de nye oplysninger om dit syn på den globale opvarmning? [Påvirker de nye oplysninger dit syn på den globale opvarmning?]

Kommentar:

'Hvis system-journalisternes omgang med sproget også afspejler deres artiklers indholdsmæssige kvalitet, så tror jeg dog at bloggerne kan være meget rolige... '

Desværre tror jeg at mange artiklers indholdmæssige kvalitet begrænser sig til afskrivning fra Ritzaus bureaus anonyme telegrammer, og præges af en total mangel på kildekritik og forsøg på at gå dybere ind i problemstillinger, f.eks. ved at tage notits af eksistensen af andre opfattelser af de begivenheder der skrives om.

Et af de mest indlysende eksempler er rapporteringen om Mellemøsten; senest Libyen og Syrien, hvor et overvældende flertal af danske journalister dag efter dag kommer med de samme enslydende meldinger, som kunne være dikteret direkte fra NATOs hovedkvarter. Man skammer sig ikke en gang over at man for en sikkerheds skyld hver gang skriver at 'oplysningerne ikke kan bekræftes', i stedet for at forsøge at sætte sig ind i sagen, og bruge nogle af de mange andre kilder der findes, for at sætte sagerne i perspektiv.

Der var en gang hvor brugtbilsforhandlere stod øverst på top 10 listen af utroværdige erhverv. I dag står det klart at bladsmørerne suverænt tager andenpladsen efter politikerne.

Journalisten Søren K. Jakobsen som var skydeskive i denne artikel, kan indtil videre trøste sig med, at hans sproglige mangler ikke tilnærmelsesvis er af samme betydning, som de indholsmæssige mangler og videreformidling af propagandistiske fremstillinger, som dagligt finder sted i de danske medier, ikke mindst i tv-aviser og andre nyhedsprogrammer.

Dårligt sprog er hovedsageligt en skønhedsplet. Udbredelse af løgn og af ensidige ubekræftede oplysninger, samt utilsløret krigshetz (II), på basis af målrettet propaganda er trods alt langt alvorligere end det.

 


Print Post