EU-regel sikrer lederen af Danskernes Parti mod diskriminering på grund af politisk overbevisning

 
  Den karismatiske unge leder af Danskernes Parti Daniel Carlsen, her sammen med den amerikanske menneskeretighedsaktivist og fhv. præsidentkandidat Dr. David Duke, forfatter af bogen 'Jødisk Racisme'
   
 
Professor Claus Haagen Jensen,
har tidligere pådraget sig Søren Pinds vrede...
Vist nok for at tolke ting og sager for venstreorienteret. Men kudos til manden for at holde sig til det principielle, uden at tilføje den obligatoriske tagen afstand og moralske trosbekændelser.

Transskriberet fra DR Orientering den 17. januar 2012

Speak: Hvis du ejede en virksomhed ville du så ansætte én der offentligt udtrykte ekstreme holdninger, som blandt andet har ført til en sigtelse for at have overtrådt racismeparagraffen?

Jeg spørger, for det var den situation en dansk arbejdsgiver stod i for nogen tid siden, og han valgte at afskedige sin medarbejder med de yderliggående holdninger.

Lederen af det ultra-nationalistiske Danskernes Parti Daniel Carlsen, blev fyret fra sin studiepraktik, på grund af sine holdninger. Ejeren af firmaet der har firmaet, står endda ved, at han har fyret ham af den grund, og det er ulovligt. Man må ikke fyre folk på grund af deres holdninger.

Tom Carstensen fortæller historien

I Tyskland opfandt man et begreb der hed 'Berufsverbot', et begreb der dækker over at man forbød ansættelsen af personer med specifikke holdninger som man ikke brød sig om i offentlige stillinger.

Det gik blandt andet ud over folk på den yderste højre- og venstrefløj, lige efter Anden Verdenskrig, og også i halvfjerdserne.

Det er ikke helt det, der er tilfældet i sagen om Daniel Carlsen, der er lederen af Danskernes Parti, et relativt nystartet parti på den yderste højrefløj. Han er ikke af staten blevet forbudt at arbejde på grund af sine holdninger, men han har mistet et job, en studiepraktikplads, på grund af holdningerne.

Daniel Carlsen var lige begyndt i studiepraktik hos bordpladeproducenten PFP, da han blev kaldt ind på medejer Peter Damkjærs kontor. Her fik han at vide, at han ikke længere var ønsket på arbejdspladsen, hvor han dagen forinden var startet, i et tre måneders praktikophold, som led i en uddannelse som markedsføringsøkonom. En praktiktid der er påkrævet for at man kan gennemføre uddannelsen.

Daniel Carlsen: 'Jeg blev kaldt ind til et møde med salgs og marketingsdirektøren Peter Damkjær - Han startede med at sige; Du har været i medierne, og det kunne jeg jo ikke løbe fra (griner).. Og så sagde han så at de skulle jo i princippet kunne rumme folk med alle slags holdninger derude, men de kunne altså ikke rumme folk med de holdninger som jeg har.'

Daniel Carlsen havde dagene forinden været i medierne, fordi han er sigtet efter racismeparagraffen for et blogindlæg han skrev på TV2s hjemmeside i 2010. Men på grund af bloggen, og eksponeringen, blev praktikken stoppet omgående.

  Udover at være partileder for Danskernes Parti, så har Daniel Carlsen også travlt med at læse til markedsføringsøkonom. I denne uddannelse indgår et 3-5 måneder langt praktikophold, som de studerende selv skal finde. Daniel Carlsen havde da også fundet en praktikplads indtil han tirsdag den 10. januar blev fyret pga. sine politiske holdninger. Fra Danskernes Parti

Og det er ganske enkelt ikke lovligt, fortæller Claus Haagen Jensen der i dag er professor ved CBS. Tidligere har han undervist i en årrække i arbejdsret ved Aalborg universitet.

Claus Haagen Jensen: Generelt, så skal der være en saglig grund hvis man vil afskedige en medarbejder. Der er så en eh speciel lov på området; Lov om Forskelsbehandling på arbejdsmarkedet, som udelukker nogle forskellige kriterier, herunder politiske anskuelser, som grundlag for afskedigelser.

Tom Carstensen: Forskelsbehandling er altså ulovlig. I loven står blandt andet; Ved forskelsbehandling forstås i denne lov, enhver direkte eller indirekte forskelsbehandling, på grund af race, hudfarve, religion eller tro, politisk anskuelse, seksuel orientering, alder, handikap eller national, social eller etnisk oprindelse.

Tom Carstensen: I udgangspunktet er der derfor slet ikke nogen tvivl om at det ikke er et lovligt kriterium der er anvendt.

Og det hjælper ikke noget, at det i anførselstegn 'kun' er en praktikplads mener Claus Haagen Jensen;

'Denne praktik er en forudsætning for man kan gennemføre uddannelsen, og det vil sige så er der grund til at det sidestilles med en egentlig ansættelse.'

  Tom Carstensen - P1 Orientering
  Tom Carstensen - P1 Orientering
  Tom Carstensen fik en lidt kejtet start som 'ekspert på højrefløjen'; blandt andet ved at bruge den notorisk upålidelige internet troll Shansen som kilde angående Breivik. Det ser dog ud til at han er gået over til en mere sober stil, som f.eks. i hans reportage om Tommy Robinson og EDL. Også indslaget om Carlsen var sober og reel i forhold til megen dansk 'journalistik' om 'højrefløjen'. Nu håber jeg ikke Carstensen får problemer.
   
   
 
  I går den 17. januar var Daniel Carlsen i Århus byret på en tyndbenet anklage efter 'racismeparagraffen'. Carlsens brøde var, at han har citeret forskere i arvelighed og intelligens. Sagen afgøres den 24. januar.
   
 

Tanken om at bruge praktikpladsen i Kjellerup som platform for stærkt højreorienteret politisk arbejde, er Daniel Carlsen inderligt fjern, siger han i hvert fald selv. »Det kunne jeg ikke drømme om. I skolen (Erhvervsakademi Dania Mercantec i Viborg, red.) har jeg aldrig udtalt mig om politik. Og jeg kunne heller ikke drømme om det. Jeg har ry for at behandle alle ordentligt.« Berlingske

   
 
  Peter Damkjær - Direktør af bordplade-producent PFP i Kjellerup

Tom Carstensen: Daniel Carlsen er en kontroversiel person. Han startede Danskernes Parti her i foråret. Inden da var han i en årrække medlem af DNSB; Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse. I folkemunde Nazistpartiet.

Daniel Carlsen blev landskendt, da han blev udråbt til 'Nazi-garder' i Ekstra Bladet, fordi han på det tidspunkt var medlem af DNSB, mens han stod vagt for Dronningen som livgarder.

Carlsen brød siden med DNSB, og startede Danskernes Parti. Er parti han kalder nationalistisk og demokratisk. Når man læser partiprogrammet er det tydeligt at man har ønsket at lægge afstand til noget af det nazistiske tankegods. Der er ingen henvisninger f.eks. til ordet 'race', i stedet står der 'etnicitet'. Men der også en del lighedspunkter mellem de to bevægelsers partiprogram.

Danskernes parti ønsker blandt andet genindførelse af dødsstraf, repatriering af alle ikke vestlige indvandrere, og man ønsker at staten kan bestemme at visse mennesker ikke må få børn.

'Men ligegyldig hvad man mener om holdningerne i Danskernes Parti, så må man ikke fyre et menneske på grund af disse holdninger', siger Claus Haagen Jensen.

Claus Haagen Jensen: Hvis A har én politisk anskuelse, så kan han få jobbet, hvis han ikke har den anskuelse, så kan han ikke få jobbet, og der er udgangspunktet altså efter forskelsbehandlingsloven, at det accepterer vi ikke på det danske arbejdsmarked.

Tom Carstensen: Reglerne er et udslag af et EU-direktiv, så det er ikke kun i Danmark, men hele den Europæiske Union, at loven forbyder den slags forskelsbehandling.

Daniel Carlsen selv forstår ikke fyringen: 'Men Daniel Carlsen, kan du ikke forstå på det personlige plan at et firma ikke vil sættes i forbindelse med det de mener er racisme?

Altså for det første er jeg ikke racist, men eh, jeg mener ikke at det er i orden, at et firma fyrer personer som har en eller anden holdning som de dyrker i deres fritid, og der er jeg sådan set ligeglad med hvad folk mener.

Det synes jeg ikke er rimeligt. Altså, jeg har jo aldrig nogensinde på nogen måde givet udtryk for min holding på arbejdspladsen...

Orientering har talt med manden der fyrede Daniel Carlsen, Peter Damkjær, der er medejer af PFP, han ønsker ikke at udtale sig til bånd om sagen, men erkender at man ikke vil have Daniel Carlsen med i firmaet på grund af de ting han er forbundet med. Den administrerende direktør i PFP; Per Lykke Jensen, har givet interview til Viborg Stifts Folkeblad. Her vedkender han også at firmaet har stoppet samarbejdet på grund af Daniel Carlsens holdninger.

'Vi har en politik på virksomheden, som er uforenlig med Daniel Carlsens politiske holdninger,' siger Per Lykke Jensen til avisen.

Direktøren siger også at Carlsen havde været velkommen, hvis han ikke længere var politiske aktiv.

'Sagen ville have været anderledes, hvis Daniel var ud af politik, det er han ikke, tværtimod er han leder og stifter af et helt nystiftet parti. Et parti hvis holdninger vi ikke støtter, eller vil have vores firma knyttet til, siger Per Lykke Jensen.

Erstatning

Men det nytter ikke noget rent juridisk, og i sidste ende kan sagen komme til at koste firmaet en erstatning, mener Claus Haagen Jensen.

' Det vil sige at der altså er tale om en adfærd der kan føre til, at der bliver pålagt virksomheden en godtgørelse'

Speak: Og det var Tom Carstensen der stod for det indslag.

DR-Orientering 17 januar 2012 - Ultranationalistisk dansk partileder fyret for sine holdninger

Relateret:

Danskernes Parti - Hjemmeside - http://danskernesparti.dk/

Danskernes Parti 17 januar 2012 - Sag om ytringsfriheden afgøres den 24. januar

Berlingske Tidende 11 januar 2012 - Partistifter fyret på grund af holdninger (Steffan Mikkelsen)

TV Midt-Vest 11 januar 2012 - Fyret for politiske holdninger


Print Post