Invar Kamprad - IKEA

Glimrende observation fra Kaj Wilhelmsen om svensk hykleri

Breaking: Bombe fundet hos IKEA i Prag

Ikea - et nazistisk koncept? Det skinhellige Sverige er på mange måder et komisk land.

Ikke mindst i forbindelse med holdningen til fremtrædende og såkaldte kontroversielle personer, der på en gang både er elskede og afskyede, for holdningen til dem afslører det officielle Sveriges grænseløse hykleri.

Og her er historien om Ingvar Kamprad, Ikeas grundlægger, et lærestykke af rang. Igen og igen hyler man op om den påstående ”usvenske” optræden fra denne Ingvar Kamprads side, en person, der har grundlagt det mest svenske af det svenske, Ikea, der har hele det svenske folk som kunder.

Læs resten af artiklen længere nede, eller lad Kaj Wilhelmsen fortælle historien (anbefales)

Radio Holger: Det hykleriske Sverige - IKEA stifter Ingvar Kamprad og Nazismen
 

Medierne skriver:

»Svensk bog afslører nye sider af Ingvar Kamprads flirten med nazismen i ungdommen. Ikeas grundlægger var medlem af nazistpartiet. Men ikke nok med det. Han var også særdeles aktiv i forhold til at tiltrække nye medlemmer til bevægelsen. Derfor var han også i den svenske sikkerhedstjenestes søgelys.

  Och i Wienerwald står träden kvar - Elisabeth Åsbrink - IKEA stifter Ingvar Kamprad og Nazismen
Och i Wienerwald står träden kvar
Elisabeth Åsbrink

Det afslører en ny bog af journalist Elisabeth Åsbrink med titlen ”Och i Wienerwald står träden kvar”.

Den sky svensker har på privatfronten tidligere kæmpet med skilsmisser, alkoholmisbrug og anklagerne om, at han var nazist under Anden Verdenskrig.

Det har tidligere været fremme, at den nu 85-årige Ingvar Kamprad var nazist under krigen. Nyt er det imidlertid, at han var så aktiv, at han fik nye medlemmer ind i partiet i en sådan grad, at sikkerhedstjenesten overvågede ham.

Angiveligt skulle Kamprad have bevaret forbindelsen til nazibevægelsen mange år efter krigens afslutning. Ingvar Kamprad har tidligere undskyldt sit medlemskab og sine holdninger i ungdommen. Og han har bedyret, at han har lagt disse holdninger bag sig.

”Det er lidt mærkeligt, at Ingvar Kamprad ikke selv er kommet med disse oplysninger. For han har tidligere sagt undskyld, og at han ville fortælle åbent om sin nazistiske fortid”, sagde Elisabeth Åsbrink til SVT News, der bragte de nye oplysninger på banen. Beskyldningerne i bogen er ikke blevet kommenteret fra Ikeas side.«

Her ser vi det svenske hykleri i fuld blomstring.

 
  Kaj Wilhelmsen - Radio Holger

For det første har Ingvar Kamprad aldrig flirtet med nazismen; i sin ungdom var han simpelthen en overbevist nazist, og det var han i mange år.

For det andet så var han også en af støtterne i den nysvenske bevægelse i mange år, det var dog ikke en nazistisk men en nationalistisk organisation, men den svenske offentlighed har aldrig været så begavet, at den har skelnet mellem nazisme og nationalisme.

For det tredje, og det er nok det værste for de skinhellige svenskere og derfor nævner de det da heller ikke, så er selve ideen til Ikea oprindeligt udsprunget af Ingvar Kamprads nazisme, idet han lige som de tyske nazister ville gøre de moderne goder tilgængelige for hele folket. Møblerne skulle altså være så billige gennem standardisering og massefabrikation, at alle kunne købe dem, og fra den tyske folkevogn til det svenske Ikea går der en lige linje, det moderne liv med billige moderne goder for hele folket.

Folkehjemmet

Det var jo ikke blot Socialdemokraterne, der talte om Folkehjemmet, også de svenske nazister ville forsyne de fattige svenskere med alle det moderne livs goder. Men i det skinhellige Sverige må intet godt kunne sigesom en nazistisk inspiration, uanset hvor uskyldig den er, så det foretrækker man at glemme.

Ikea er det mest svenske af alt, og derfor kan konceptet til Ikea naturligvis heller ikke være fostret i en nazistisk hjerne, vel? Eller kan det? Hvis man ser på, hvad der gennem årene er sagt om Ikeas grundlæggelse og oprindelige koncept, så bliver det klart, at Ingvar Kamprad ikke brød med sin ungdoms nazistiske velfærdsidealer, da han grundlagde Ikea, han forvandlede dem blot til rent kommercielle idealer, for hvad der ikke var muligt politisk, det var muligt i forretningsverdenen, at give det svenske folk del i det moderne liv.

 

 
  Det er ikke diktatorerne der skaber diktaturer, men flokdyrene

For det fjerde er det latterligt, at man i Sverige tillægger Ingvar Kamprads politiske selvkritik og undskyldninger nogen større vægt; han vil jo bare forebygge, at salget i Ikea bliver påvirket af en pressehetz, og derfor siger han, at han nu fortryder. Det koster ham jo intet, da han for længst er holdt op med at interessere sig for politik. Nu interesserer han sig kun for penge og for, hvordan man undgår at betale skat. Det var i denne forbindelse, at hans store fondskonstruktion blev oprettet.

Ingvar Kamprad sagde selv til de svenske medier, at han nærmest havde foræret hele Ikea-koncernen bort, men det viste sig naturligvis hurtigt, at han havde foræret den til en fond, som han selv kontrollerede, og at han derved sparede en hel del i skat.

Og det er mærkeligt nok denne Ingvar Kamprad, som den svenske offentlighed trods alt kan acceptere uden de store problemer, den oversmarte og skatteunddragende forretningsmand, og ikke nazisten Ingvar Kamprad, der jo var en fæl fyr.

Ja, hver tid har sine helte, og hvem der er helte, det siger noget om tiden.

Relateret:

Balder Blog 6 august 2007 - Den nylig afdøde svenske filminstruktør Ingmar Bergman var Nazist og beundrer af Hitler

Balder Blog 14 juli 2008 - Ny biografi: Mahatma Gandhi var racist og beundrede Adolf Hitler

 


Print Post