DR-Udland: I Bhutan, kendt som det lykkelige land i Himalaya, måler man i stedet for Brutto National Produktet, Bruto National Lykken.

  Jigmy Y. Thinly - Statsminister Bhutan
  Jigmy Y. Thinly - Statsminister Bhutan
   
  Ane Havgaard Lauersen - DR
  Ane Havgaard Lauersen - DR

Statsminister Jigmy Y. Thinly rejser rund i verden for at sprede ideen om at fokusere mere på ting som lykke end end på økonomiske nøgletal.

En glimrende ide, efter min mening, lige det jeg savner ved de moderne økonomiske teorier.

Hvorfor ikke tage udgangspunkt i basale menneskelige behov som målestok, is stedet for at rende hovedløst rund efter 'økonomisk vækst', BNP og andre sådanne begreber.

Mens hele verden står på hovedet for at frelse klimaet, redde hvalerne, og ønsker om økologisk holdbare modeller vinder mere og mere frem, med den indbyggede viden om jordens begrænsede ressourcer som dette indebærer, lader det til at man på den økonomiske front åbenbart kun kan tænke på 'vækst', tilsyneladende uden nogen som helst grænser.

Hele den økonomiske model synes at bero på en tanken på 'økonomien ' som en størrelse som nødvendigvis må vokse.

Ingen antydning af tanker om et ligevægt.

Jeg tror vi trænger til at genoverveje de økonomiske teorier og modeller, som ikke tager jordens begrænsede ressourcer med i regnestykket.

Måske er det blandt andet derfor at der investeres så meget i rumrejser. Om ikke andet kan eksistensen af sådanne programmer være med til at holde det uendelige udgangspunkt som tilsyneladende er indbygget i de fleste økonomiske teorier i live i folks fantasi. Måske har det også noget at gøre med det efter sigende evigt udvidende univers...

Nu er jeg ikke i besiddelse af særlig meget konkret viden om økonomiske teorier, så hvis jeg har skrevet noget vrøvl i denne forbindelse, sig endelig frem.

Fra DR:

Jigmy Y. Thinley påpeger, at forskellen på Bhutan og andre lande er, at de har sat det som konkret mål at opnå lykken. Det kan andre lande måske tage ved lære af.

- Jeg tror det går op for flere og flere lande, at det konstante fokus på bruttonationalprodukt ikke fører til lykke, slutter premierminster Thinley.

DR omtale

Ida Ebbensgaard - DR-Udland
Ida Ebbensgaard - DR-Udland
Dronning Dorji Wangmo Wangchuck fra Bhutan i Danmark
DR-Udland 22 oktober 2010 - Bhutan - Jigmy Y. Thinly

Dronning Dorji Wangmo Wangchuck fra Bhutan i Danmark -->

 

Interessant videoprogram fra DR:

Balder Blog 31 august 2009 - Kan vi lære noget af kloge mennesker i det lykkelige Bhutan?

 

Relateret:

Ikke alt var altid lige harmonisk i Bhutan:

Magar and her family are from Bhutan, a tiny nation tucked high in the Himalayas between China and India. Washington state has become home to hundreds of Bhutanese like Magar in recent years. More refugees from Bhutan, Iraq and Myanmar are coming to the state these days than from any other countries, according to the U.S. State Department. They come for many reasons — to escape violence, to seek a better life, or simply because they have nowhere else to go. The most recent data show that in the 11 months ending in August, 472 Bhutanese refugees came here.
Seattle Times 31 oktober - Refugees from Bhutan hope for a more colorful future here

 


Print Post