(Overskrift direkte oversat fra Jewish Telegraph Agency)

 
  Ruth Bader Ginsberg - Jødisk Højesteret
   
 
  Sonia Sotomayor
 

Hvem nominerer kandidaterne?

Kommiteen som nominerer kandidater til højesteret; 'United States Senate Judiciary Committee' består af 19 medlemmer.
Hele 8 af dem er (surprise?) Jøder:

Herb Kohl
Dianne Feinstein
Russ Feingold
Charles Schumer
Benjamin Cardin
Ted Kaufman
Arlen Specter
Al Franken

USA Today newspaper, June 24, 2010 P. 5A

 
  Elena Kagan
 

Hvordan Jøder fik særrettigheder vedrørende dobbelt statsborgerskab og endda ret til at stemme ved israelske valg og stille op til officielle poster, uden at tabe deres amerikanske statsborgerskab, som det ellers gælder for andre. Beslutningen blev truffet af en jødisk højesteretsdommer, efter den procederende Jøde havde tabt ved alle andre instanser. Meget interessant. Viewzone - Dual Citizenship - Loyal to Whom? (Dan Eden)

WASHINGTON (JTA) -- For første gang i historien samledes den amerikanske Højesteret i denne uge med tre jødiske dommere.

Og jødiske kamporganisationer havde deres øjne rettet mod...... Arizona.

To ud af tre sager som står på retslisten for dette retsmøde tiltrækker sig særlig opmærksomhed fra jødiske grupper fra Grand Canyon-staten. Den ene handler om skattefordele for religiøse skoler; en anden vil se på i hvorvidt statens immigrationslove overtrumfer forbundsregeringen. Den tredje sag, fra Maryland, handler om beskyttelse af ytringsfriheden.

Mens der for første gang vil stå tre jødiske dommere på protokollen, vil der også være tre kvinder, alle sammen udpeget af Demokrater.

To af tre af de jødiske dommere er kvindelige [godt de nævner det!] Ruth Bader Ginsburg og Elena Kagan, hvis nominering af præsident Obama blev godkendt i sommers. Den tredje jødiske dommer er Stephen Breyer; den tredje kvinde er Sonia Sotomayor.

Den første større sag; Albert Snyder mod Westboro Church, vil fastslå om ytringsfriheden beskytter en meget lille kirke som er imod homoseksualitet og som har gjort det til en vane at protestere ved begravelser af soldater [mod soldaterbegravelser står der egentlig]. Denne sag blev berammet til på onsdag.

Kirken, som også er kendt for sin antisemitiske bredsider, har med succes appelleret ved lavere retsinstanser mod en dom på betaling af en erstatning på 5 millioner dollar, i en sag om privatlivets fred og defamering som familien af Matthew Snyder, som døde i Irak og blev begravet i Maryland i 2006 indledte.

Jødiske kamporganisationer venter spændt på afgørelsen, delvist på grund af vanskeligheder med at forene princippet om ytringsfrihed med kirkens udsædvanlige hadetale. Kun Anti-Defamation League (ADL) har bedt om at sagen afvises. ADL argumenterer med at det ville være forkert at et så kæmpestort emne skulle afgøres af denne sag, fordi Snyderfamilien ikke var klar over protesten mens den foregik.

De kommende uger vil retten også have Garriot mod Winn og Arizona Christian School Tuition Organization mod Winn, en udfordring til statens politik med at give skattefordele til undervisning på religiøse skoler.

Den Ortodokse Union har indgivet en skrivelse med et forsvar for de sigtede. Det Amerikanske Jødiske Komite (AJC) og ADL har sluttet sig sammen med 'Amerikanerne for Adskillelse af Kirke og Stat [Americans United for Separation of Church and State] i et bønskrift til retten hvori de forsvarer skatteyderes ret til at få sagen afgjort af retten, i afventning af et argument fra forsvaret om at skatteyderne ikke har ret til at blive hørt, da sagen drejer sig om kreditter og ikke om udgifter. Bønskriftet beskæftiger sig ikke med sagens substans på andre områder.

Den anden sag er fra Arizona, og handler om statens kontroversielle immigrationslov. ADL indgav en bønskrift hvori organisationen solidariserer sig med Handelskammeret [Chamber of Commerce] og Obama-regeringen, ved sin udfordring af en lov som ville tvinge virksomheder til at bruge en føderal database for at checke baggrunden af kommende ansatte. Forbundsregeringens nuværende politik stiller databasen til rådighed på frivillig basis.

Modstandere af loven i Arizona siger at faren er, at hvis Arizona vinder sagen, ville have til følge at delstaterne vil kunne overtrumfe føderale love.

 

 

Oversat fra:

Jewish Telegraph Agency 5 oktober 2010 - For first time, Supreme Court opens with 3 Jews (Ron Kampeas)

Kommentar: Jeg kunne godt forestille mig at mange som læser indlæg som ovenstående, umiddelbart tror det er en 'jødekritiker' der har formuleret det, med al den fokus på antallet af Jøder osv... Formentlig vil nogle af de mere sarte sjæle allerede føles sig krænket ved overskriften. Men sådan skriver israelske aviser altså.


Relateret:

Balder Blog 12 maj 2010 - USA - Interview med Prof. Kevin MacDonald om Elena Kagans kandidatur til Højesteret 

Balder Blog 12 maj 2010 - Udnævnelse af den venstreorienterede lesbiske Elena Kagan - Bagslag for Jøder?

Balder Blog 1 maj 2010 - Arizona - Pinal County: Politimand skudt med AK47 af illegale fremmede

Balder Blog 28 april 2010 - USA - Arizona: Indvandring - Phoenix jødisk borgmester Phil Gordon spiller holocaust-kortet

Balder Blog 24 april 2010 - USA - Arizona: Guvernør Jan Brewer underskriver omstridt immigrationslov 

Balder Blog 20 april 2010 - Arizona: Jødiske organisationer kræver veto mod lov vendt mod illegale indvandrere

Balder Blog 25 marts 2010 - USA: Jødiske grupper på gaden for omfattende indvandringsreform

Balder Blog 5 juli 2010 - USA: White Power på sensationel fremmarch i Arizona og Texas


Print Post