Det svenske forbud mod ritualslagtning og kønslemlæstelse, som Sverigedemokraterne på trods af deres jødiske sympatier ønsker at håndhæve, optager tilsyneladende svenske Jøder mere end deres fysiske sikkerhed.

Haaretz:

Det kommer ikke til at vare længe før den rigtige antisemitiske natur af det højreekstreme anti-indvandrerparti Sverigedemokraterna - som vandt et hidtil uset antal sæder ved søndagens valg vil komme til overfladen, advarede en leder af det lokale jødiske samfund i mandags.

Sverigedemokraterne: Brune skjorter ind under jakken

'Dette er et nynazistisk parti, veltalende, talentfuld, men meget farligt, ' sagde Lena Posner-Körösi, forkvinde for det Centrale Jødiske Råd i Sverige, en paraplyorganisation bestående af jødiske grupperinger i landet.

'Vi ved hvor disse mennesker kommer fra. De er nazisympatisører, som under deres jakker stadigvæk har deres brune skjorter på.'

Ved søndagens valg vandt Frederik Reinfeldts Moderaterna-ledede alliance 173 sæder i Folketinget hvor der er 349 sæder i alt, og den Socialdemokratisk ledede Socialistisk-Grønne koalition, hvilket betyder at der sandsynligvis vil gå uger med samtaler før en ny regering, sandsynligvis en minoritetsregering bliver dannet.

 
  Lena Posner-Körösi
 

Lena Posner Körösi blev født i Göteborg i Sverige. Hendes far indvandrede til Sverige fra Tyskland i 1939. Moderen er født i Sverige af Russiske immigranter. Lenas cv. går tilbage til hendes barndom og studier i Israel. Siden 1999 har hun været præsident af Stockholms Jødiske Samfund, og Det Officielle Centralråd for Jødiske Samfund i Sverige. I 2000 stiftede hun Paideia, det Europæiske Institut for Jødiske Studier. Hun er vice-præsident af Det Europæiske Råd for Jødiske Samfund, medlem af Executive of European Jewish Congress, og vice-forkvinde af Komiteen for Ungdom, Ledelse, og Kontinuitet i denne organisation. Ordfører for Judiska Forsamlingen. Mere

   
 

Kommentar:

Sjovt nok fandt jeg ingen henvisninger til Lene Posner som medstifter på Paideia hjemmesiden. Men måske har jeg ikke kigget godt nok.

Hertzl-prisen

 
  Ted Ekeroth

Lene Posner ser ud til at være en speget person. I sine udtalelser de seneste dage fordømmer hun Sverigedemokraterne ud over alle rimelighedens grænser.

Men for nogle få år siden blev hun selv kritiseret for at have optrådt sammen med den jødiske Sverigedemokrat Ted Ekeroth på hvad den venstreorienterede side kaldte en højreorienteret pro-israelsk manifestation, og er ifølge samme kilde selv ud i en hetz mod Muslimer....

Ted Ekeroth fra Lund blev den første Svensker til at få den prestigefyldte 'Hertzl Award'. Da den zionistiske federation opdagede at han var Sverigedemokrat fortrød man.

Ekeroth blev endda rost 'for at det ikke blev til en større sag i medierne'.

For nylig deltog den israelske ambassadør i Stockholm, Eviatar Manor i en ceremoni ved uddelingen af Theodor Hertzl-prisen. Prisen gives hvert år til en håndfuld unge mænd og kvinder fra hele verden som har gjort en 'exceptionel indsats for Israel og Zionismen'.

 

Ted Ekeroth er kasserer for Sverigedemokraterne i Lund. Han er ét af partiets mere fremtrædende yngre profiler, og blogger flittigt på partiets hjemmeside sdblogg.se

Han er også stifter af Fidim, Foreningen for Israel og Demokrati i Mellemøsten, med sæde i Lund. Foreningen blev oprettet i 2002 som ”en reaktion på svenske mediers forudindtagede og ofte usaglige nyhedsformidling om den arabisk-israelske konflikt”.

I Bo Sallmanders øjne har Ekeroth gjort et udmærket arbejde gennem pro-israelske demonstrationer og debatartikler.

- Han fik jo ikke prisen for at være Sverigedemokrat, men for hvad han gjorde for Israel og Zionismen, sagde Bo Sallmander (talsmand for den Svenske Zionistiske Føderation).

Bo Sallmander har svært ved at forstå at man kan være engageret israelven, og Sverigedemokrat samtidigt. Det er historieløst, mener han.

- At være kritisk overfor indvandring er atypisk for den jødiske minoritet i Sverige. For nogle årtier siden var der slet ikke sluppet nogen Jøder ind i landet med en sådan indstilling.

I Sverigedemokraterne med deres fortid af naziforbindelser, er den jødiske israelven Ted Ekeroth en 'nyttig idiot', synes Bo Sallmander.

– SD er en ulv i fåreklæder, siger han.

Mere hos Sydsvenskan

Men den store nyhed ved dette valg, for et land som længe har pralet af at være det mest tolerante, liberale og progressive i Europa, var at Sverigedemokraterne fik 20 pladser i parlamentet, partiets første valg til et nationalt parlament, og et sikkert tegn på skiftende tider.

Det tidligere marginale parti, som for kun få år siden ikke blev betragtet som en speget flok racister og fascister på randen af samfundet, førte en kampagne som fokuserede på nødvendigheden af at mindske indvandringen, og viste ildevarslende annoncer hvori burkaklædte kvinder skubber svenske pensionister til side, for at indkassere deres bistandshjælp.

Partiets renskurede leder, den 31 år gamle Jimmie Åkesson, beskrev Islam som Sveriges største sikkerhedsproblem siden Anden Verdenskrig, og præsenterede fordrejede statistikker som angiveligt skulle bevise at indvandrere har fem gange større sandsynlighed for at blive dømt for voldtægt end indfødte Svenskere.

Begge de større politiske blokke har udelukket et samarbejde med Sverigedemokraterne, hvilket betyder at det er højst usandsynligt, at Åkesson vil komme til at spille nogen rolle som tungen på vægtskålen, eller for at blive del af en kommende regering - men partiets succes er en indikation for den voksende uvilje mod indvandring her, som alle andre steder i Europa. Kun én af 7 indbyggere i dette en gang så homogene skandinaviske land er indvandrere.

I Holland har Geert Wilders' parti siddet på magtbalancen siden et valg i juni, mens Ungarns Jobbik-parti, ifølge partiets fjender både anti-sigøjner og antisemitisk, fik sæder i parlamentet i foråret.

Østrig, Frankrig og Storbritannien har også set en varierende grad af stigende popularitet af deres ekstremt højreorienterede anti-indvandringspartier.

Jøder på topposter

Sverigedemokraterne havde ingen antisemitiske budskaber.

Tværtimod, det har to jødiske medlemmer i på topposter, og har faktisk i flere tilfælde støttet Israel. Men ifølge Lena Posner, er størstedelen af det omkring 20.000 medlemmer store svenske jødiske samfund alligevel fortvivlet over resultaterne.

'Ni og halvfems procent af det jødiske samfund er fuldstændigt imod alt hvad dette parti står for. At være jødisk, er at have humanistiske værdier. Vi ved hvordan det er at flygte og at overleve, og vi stræber efter at beskytte dem som er forfulgte, ' sagde hun.

'Men Sverige slutter sig nu til de andre Europæere i deres xenofobi.'

Lena Posner påstår at Sverigedemokraternes pro-israelske standpunkt kun findes i anledning af at det er endnu en mulighed for at bekæmpe det muslimske samfund. 'De elsker Israel fordi den slags retorik stemmer overens med deres had mod Muslimer. Det er det, ' siger hun.

Posners mærkesager: kønslemlæstelse og ritualslagtning

Posner henviser til to af partiets mærkesager, som mens de er rettet mod Muslimer, også viser deres 'rigtige ansigt' når det kommer til det jødiske samfund, mener hun.

Sverigedemokraterne er modstandere af mandlig omskæring, og vil gerne forbyde det, og partiet støtter også fortsættelsen af forbuddet mod ritualslagtning som blev indført i 1940'eren.

Ekstremt højereorienteret forbud mod schæchtning

Sverige er i dag det eneste europæiske land som stadigvæk har et forbud mod ritalslagtning, hvilket gør det nødvendigt at importere kosher og halalkød fra udlandet.

Det ekstreme højre foreslår ikke kun at forbuddet fortsat vil være gyldigt, men vil også forbyde import af ritualtslagtet kød. [Legalisering af ritualslagtning er én af Posners mærkesager].

David Landes, redaktør af den engelsksprogede online avis fra Stockholm, The Local, har skrevet om antisemitisme i Sverige i fortiden, og siger at situationen er en smule mere kompliceret med hensyn til det ekstreme højre og Jøderne.

Han er enig med Posner i, at Sverigedemokraterne 'utvivlsomt' har rødder i den svenske nynazistiske bevægelse, men argumenterer samtidigt for, at der er meget lidt der indikerer at de nogensinde vil gøre Jøderne til et mål.

Svensk Nationalsocialister ufarlige for Jøder

'Jeg sammenligner ikke dette reformerede naziparti med antisemitisme per se, ' siger han. 'Det er den svenske afart af Nazismen som handler mere om at bevare traditioner og den Nordiske races styrke, end om at have lyst til at smadre kranier af Jøder'.

Og mens der har været et tiltagende antal antisemitiske incidenter i Sverige det foregående år, alt fra vanhelligelse af en synagoge og en begravelsesplads i byen Malmø, til drilleri mod børn med 'Hitler sange' i Uppsala. Landes giver skylden for denne slags episoder til en voksende anti-israelsk bekymring, som ofte kommer fra det muslimske samfund og det ekstreme venstre.

Antisemitiske incidenter

Faktisk blev skylden for halvdelen af de 79 antisemitiske incidenter som blev anmeldt til politiet i 2009; to gange så mange som i 2008, lagt på radikale elementer fra landets muslimske befolkning, samt af medlemmer af det ekstrem venstre, ikke det ekstreme højre.

 
  Kent Ekeroth på Channel 4

Ét medlem af det jødiske samfund, som ikke ville have sit navn frem, sagde at reaktionen fra Jøderne på Sverigedemokraterne var mere nuanceret end Posner ville indrømme.

'Det jødiske samfund i Sverige, har længe været venstreorienteret [liberal], og der findes derfor en afsky for Sverigedemokraternes xenofobi, og før i tiden stemte kun få på dem. Men på den anden side, indrømmede han, er Jøderne også bekymret over det voksende antal Muslimer i landet, og nogle af de mere ekstreme synspunkter som udtrykkes af nogle af dem, og oplever derfor en indre konflikt.

'Det er situation hvor vi kun kan tabe', sagde han.

Oversat fra:

Haaretz 21 september 2010 - Sweden's newly elected party: far-right, pro-Israel, a bane for local Jews


Relateret:

Balder Blog 15 maj 2011 - Ukraine: Jøder og Muslimer slutter sig sammen i fælles kamp mod værtsfolkenes 'xenofobi'

Gotiska Klubben 15 maj 2011 - Judar + muslimer = sant

Ted Ekeroth (Sverigedemokrat) 15 maj 2011 - Lena-Posner Korösi gör gemensam sak med islamister

Balder Blog 11 maj 2011 - Frankrig: LICRA - Jødisk meningsterror-institut forfølger EU-politiker for advarsler mod Islam

Balder Blog 3 maj 2011 - Britiske Jøder i kamp mod EU: Varedeklaration om anvendt slagtemetode stigmatiserer Jøder (Halal, Kosher, Shæchtning, ritualslagtning)

Sydsvenskan 13 juli 2007 - Israelvänner prisade sverigedemokrat

Balder Blog 20 september 2010 - Barbara Spectre - Paideia - Israelsk Jødinde i Sverige: Jøder har ledende rolle ved Europas forvandling

Balder Blog 11 september 2010 - Tyskland: Zentralrat-Jøder raser over at Sarrazin ikke blev fyret fra bankposten

Balder Blog 10 september 2010 - Israelske Chaim Noll kritiserer tyske Jøders uvidenhed - forsvar for Sarrazins jøde-gen

Balder Blog 3 september 2010 - Jødiske ledere i Tyskland: Thilo Sarrazin udbreder nazistisk race-ideolo

Balder Blog 2 december 2009 - Schweiz: Anti Defamation League blander sig - Jøder kritiserer minaretforbud (bange for lov mod kønslemlæstelse og dyrplageri) 

Balder Blog 9 september 2009 - Jødisk lobby ivrer for mere censur på EU-konference den 6 oktober

Balder Blog 17 juni 2009 -USA: Jødisk Organisation American Jewish Committee (AJC) får 2,7 millioner kroner for indvandringspropaganda

Balder Blog 23 marts 2009 - Britiske Jøder starter igen kampagne mod British National Party

Balder Blog 14 januar 2009 - Tyskland - Jødernes Råd holder med multikulti mafiaen (Roland Koch)

Balder Blog 10 april 2008 - Hvordan jødiske organisationer verden over arbejder for hate speech love, censur, og multikultur - ADL

Balder Blog 6 april 2008 - Bent Melchior og Bashy Quraishy bygger bro mellem jøder og muslimer

Balder Blog 23 marts 2008 - Jødiske og etniske organisationer i fælles krig mod Englands nationaltsindede parti BNP

Balder Blog - 9 februar 2008 - Latino-jødisk Koalition i USA – Jøderne allierer sig med de nye indvandrere

 


Print Post