Nazareth: Indholdet af en i hemmelighed optaget video risikerer at blive særdeles pinligt, ikke kun for Benjamin Netanyahu, den israelske statsminister, men også for USA og Obama-regeringen.

 

Videoen blev, tilsyneladende uden Netanyahus vidende, optaget for 9 år siden, da Sharon regeringen var begyndt med igen at invadere Vestbreddens største byer, for at knuse den palæstinensiske modstand ved begyndelsen af den anden Intifada.

På dette tidspunkt havde Netanyahu taget en kort pause fra politik, men skulle snart deltage i Sharons regering som finansminister.

Under et besøg i et hus i Ofra-bosættelsen på Vestbredden for at kondolere en mand som blev dræbt i et palæstinensisk angreb, kommer han med en række uforsigtige indrømmelser angående sin første periode som statsminister fra 1996 til 1999.

Pralede med at sabotere Oslo-processen

Siddende i en sofa i huset, fortæller han familien at han fik den daværende præsident Bill Clinton til at tro at han hjalp med at implementere Oslo-aftalen (den amerikansk støttede fredsproces mellem Israel og Palæstinenserne), ved at iværksætte små tilbagetrækninger fra Vestbredden, mens han faktisk forstærkede besættelsen. Han praler med at han derved ødelagde Oslo-processen.

Han affærdiger USA som 'nemt at skubbe i den rigtige retning', og kalder et højt niveau af opbakning til Israel fra den amerikanske befolkning 'absurd'.

Han antyder også at, langt fra at være defensivt, havde Israels hårde undertrykkelse af den palæstinensiske opstand hovedsageligt til formål at knuse de palæstinensiske autoriteter, ledt af Yassir Arafat, for at gøre ham mere modtagelig for Israelske diktater.

Netanyahu admits on video he deceived US to destroy Oslo accord
 

Alle disse påstande har tydelige paralleller til den nuværende situation, hvor Netanyahu igen er statsminister i Israel, hvor han har at gøre med en amerikansk regering som forsøger at trække ham ind i en fredsproces, der er i modsætning med hans politiske dagsorden.

 
   
   
 

Som tidligere har han offentligt givet indrømmelser til den amerikanske regering - hovedsagelig ved at gå med til princippet om en palæstinensisk stat, at gå med til indirekte forhandlinger med den palæstinensiske ledelse i Ramallah, og ved at iværksætte en midlertidig fastfrysning af bygning af bosættelser.

Men han har også få den mægtige israelske lobby til at udøve pres på det Hvide Hus, som ser ud til at have blødt op på dets vigtigste krav.

Foragten mod Washington som Netanyahu demonstrerer i filmen vil bekræfte mange observatører og de palæstinensiske ledere, at hans seneste forsikringer om han gode hensigter ikke skal tages seriøse.

Kritikere har allerede påpeget at hans meldinger kun er kommet frem gennem heftig armlægning med amerikanerne.

Og hvad der betyder endnu mere; han har indtil videre undgået at engagere sig på en meningsfuld måde i de begrænsede samtaler med palæstinenserne som det Hvide Hus støtter, mens tempoet af udbygningen af bosættelserne kun er berørt minimalt af den ti måneder lange byggestop, der ender i september.

I mellemtiden har embedsmænd flere gange godkendt nye boligbyggerier i Østjerusalem og på Vestbredden, som underminerer forhandlingerne og vil gøre oprettelsen af en palæstinensisk stat endnu mindre sandsynligt.

Klummeskriveren Gideon Levy fra den venstreorienterede avis Haaretz, kaldte videoen 'skandaløs'. Han sagde at den beviste at Netanyahu er en 'fupmager... som tror han har Washington i sin hule hånd, og at han kan bedrage dem'.

Han sagde at statsministeren ikke havde ændret sig i den mellemliggende periode: 'En sådan korrupt tankegang ændrer sig ikke over år'.

I videoen siger Netanyahu at Israel skal uddele 'smæk [til Palæstinenserne] som er så smertefulde at prisen vil være for høj at bære. Et bredt angreb på de palæstinensiske autoriteter, for at få dertil hvor de er bange for, at alt kollapser omkring dem'.

Da han bliver spurgt om USA vil protestere, svarer han: 'USA er noget som nemt kan bevæges. Skubbes i den rigtige retning... De vil ikke så i vejen for os. Firs procent af amerikanerne støtter os. Det er absurd.'

 

Så fortæller han hvordan han ordnede præsident Clinton, som han kalder 'ekstremt pro-palæstinensisk'. 'Jeg var ikke bange for at manøvrere der. Jeg var ikke bange for en konfrontation med Clinton'.

Hans strategi overfor krav fra det Hvide Hus om at trække sig tilbage fra palæstinensiske område ifølge Oslo-aftalen, siger han, stammer fra hans bedstefars filosofi: 'Det ville være bedre at give 2% i stedet for 100%.'

Derfor underskrev han i 1997 aftalen om Israels tilbagetrækning fra en del af Hebron, den sidste palæstinensiske by som var direkte besat, som en måde hvorpå han undgik at opgive mere territorium.

 

'Tricket, ' siger han, 'er ikke at være der [i de besatte områder] og ødelægge sig selv; tricket er at være der, og betale en minimal pris.'

Tricket der standsede videre tilbagetrækninger, tilføjer Netanyahu, var at omdefinere hvilke dele af de besatte områder gjald som en 'specifikt militært område', ifølge Oslo-aftalen. Han ville have det Hvide Hus til at give en skriftlig bekræftelse på støtte til denne klassifikation for Jordan-dalen, et stort område af Vestbredden, som et sådant militært område

'Siden de ikke gav mig dette papir, underskrev jeg ikke Hebron-aftalen. Jeg standsede regeringsmødet, Jeg sagde: 'Jeg underskriver ikke.' Kun efter papiret kom, underskrev jeg Hebron-aftalen. Hvad dette betyder? At jeg i dette øjeblik faktisk standsede Oslo-aftalen.'

Sidste uge, efter at have mødt Obama i Washington, gav den israelske statsminister et interview til Fox News, hvor i han ikke så ud til at have travlt med at komme med indrømmelser: 'Kan vi få en forhandlet fred? Ja. Kan det ske i 2012? Jeg tror det vil tage mere tid end det,' sagde han.

Kilde:

The National 18 juli 2010 - Netanyahu admits on video he deceived US to destroy Oslo accord (Jonathan Cook)

Relateret:

Sykes 19 juli 2010 - Israels regeringsleders løgn og bedrag

Mosaisk Upps 2 juni 2010 - Regerer Israel verden? (Linda S. Heard)


Print Post